Ispiši ovu stranicu
Subota, 07 Svibanj 2022 09:12

Izložba slika, skulptura i predmeta iz ostavštine maestra Vladimira Kranjčevića te umjetničke zbirke Đure Maurmana

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PLETERNICA - U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica postavljena je izložba slika, skulptura i predmeta iz ostavštine maestra Vladimira Kranjčevića te umjetničke zbirke Đure Maurmana, odvjetnika iz Zagreba a rođenog Pleterničanina. Đuro Maurman je bio veliki prijatelj maestra Vladimira Kranjčevića koji mu je povjerio i svoju dugogodišnju ostavštinu na brigu. Uz Đuru Maurmana koji je rođenjem vezan za Pleternicu a pohađanjem Gimnazije za Požegu, otvorenju izložbe nazočili su Martina Frida Kaurimsky, prof, nećakinja maestra Vladimir Kranjčevića, kazališni, filmslki i TV glumac Mladen Čutura, ravnateljica Gradske knjižnice iz Slav. Broda Ružica Bobovečki, pleternička gradonačelnica Marija Šarić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Kreator cijelog događanja, neumorni ravnatelj knjižnice Franjo Novak, ponovno je uz samu izložbu priredio pravi kulturni događaj za Pleternicu i Pleterničane. Nakon njegovog uvoda u izložbu nastupili su pjevači iz KUD Orljava Pleternica, koji su uz učenike Glazbene škole Požega doprinijeli glazbenom ugođaju na cijelom događanju kroz nekoliko izvedbi pjesama i glazbe. Zaista prepunoj dvorani i holu knjižnice obratili su se gradonačelnica Marija Šarić, koja je izložbu i otvorila, Dragutin Kepić, Marinko Markota na temu slika i vina, Martina Frida Kaurimsky, Mladen Čutura i na kraju osobno Đuro Maurman koji je iznio povijesni razvoj svoje zbirke i ostavštine maestrea Vladimira Kranjčevića. Dio ostavštine maestra Kranjčevića ostavljen je i Požeškoj biskupiji, jer je Kraljević bio osobni prijatelj s požeškim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem.

 - Svojom izložbom slika, skulptura i predmeta iz ostavštine maestra Vladimira Kranjčevića, Đuro Maurman, odličnik odvjetništva, erudit i intelektualac visokog reda, pokazuje nam svoju sposobnost motrenja, jer kada motrimo, mi gledamo, neposredno otkrivamo, uživamo i divimo se motrenome. Gospodin Maurman ozbiljan je kolekcionar umjetnina. Đuro Maurman je zaljubljen u ljepotu. Kod gospodina Maurmana prikupljanje umjetnina nije rezultat samo voljenog napora, već iznimne stvaralačke aktivnosti, unutarnjeg diktata osobnosti i dužeg sazrijevanja - istakao je mr. sc. Mladen Čutura, prof. i glumac.

Galerija slika