Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 24 Travanj 2022 14:06

Obilježena Noć knjige 2022. u Gradskoj knjižnici Požega

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Bogat sadržaj ovogodišnje Noći knjige okupio je u požeškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici veliki broj ljubitelja čitanja i pisane riječi, od najmlađih do onih nešto starijih, jer za svakoga je bilo ponešto. Posjetitelji su mogli uživati u književnim susretima za djecu i odrasle, rješavati logističke zadatke ili zaigrati društvene igre, sudjelovati u brojnim radionicama, izložbi i glazbenom programu.

Središnja svečanost održana je 23. travnja, a na službenom otvorenju, uz vrijedne djelatnice i djelatnike knjižnice, prisustvovali su i predsjednica Upravnog vijeća knjižnice dr. sc. Vesna Vlašić, požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

- O lijepa, o draga, o slatka slobodo… Življenja, govora, izbora, promišljanja, mašte, pristupa, čitanja, knjige! Mnogi te danas zazivaju u mraku ratnih sukoba, a mi te tražimo na stranicama knjiga, šireći spoznaje o tebi i tvojem značaju. Uz njihovu pomoć, dajemo ti nove definicije, učimo se prepoznavati situacije u kojima si izostala, shvaćamo kolika krila daješ svemu ondje gdje si prisutna. Zahvaljujući tebi, o lijepa, o draga, posjećujemo predjele u koje nas noge još nisu odvele, susrećemo ljude koje nam oči još nisu vidjele; pod tvojim okriljem na knjiškim stranicama putujemo kroz prostor i vrijeme. U Noći knjige 2022. ispisujemo ti odu u čitavoj lepezi tvojih mnogostrukih značenja. A slaveći te, istražujemo i što sve za nas predstavljaš, kako te živimo, izražavamo, kojim te bojama oslikavamo - kaže Oda slobode koju je na početku požeške Noći knjige pročitala ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

U ime Upravnog vijeća obratila se dr.sc. Vesna Vlašić rekavši kako je impresionirana programom kojim se ovoj nacionalnoj manifestaciji priključila i naša Knjižnica.

524deb06c01def4049c6aaafce7043bd 2 XLRiječi hvale i čestitke uputio je i gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.

- Doista sam ponosan što imam priliku sudjelovati na otvorenju Noći knjige u našoj knjižnici. Ova manifestacija uspješno se održava već osmu godinu i sve veći broj posjetitelja, sve veći broj ljubitelja knjige na taj dan dolazi u knjižnicu na pripremljene programe. Požega se ponosi ovom knjižnicom, i prije dok je bila nešto manja i skromnija, i danas kada je dostigla svjetske standarde. Grad uvijek rado podržava ovakve manifestacije, a tako će biti i dalje. Knjižnica je danas doista vodeći kulturni centar ovdje u Požegi, pun događanja i kvalitetnih programa, a na tome treba čestitati ravnateljici i svima u knjižnici. - rekao je gradonačelnik.

Prigodnim riječima obratila se i požeško – slavonska županica Antonija Jozić.

- Gradska knjižnica je požeški hram kulture, no ne samo kulture, već i arhitekture s obzirom na ovo impozantno zdanje koje je nedavno širom otvorilo vrata svim građankama i građanima Požege, ali i svima koji dolaze u Požegu. Imamo se čime ponositi, naša Knjižnica centralno je mjesto kulturnih zbivanja ne samo grada Požege, već i cijele županije. U Noći knjige, kada slavimo slobodu, pa i slobodu izbora, vjerujem kako će svatko od posjetitelja pronaći i sadržaj koji želi posjetiti. Čestitam stoga na svemu što je pripremljeno za sve nas, od onih najmlađih do onih starijih. Knjižnica je danas mjesto svih okupljanja, a u ovom modernom vremenu to je zapravo najvažnije. Knjigu, izričaj, slobodu pisanja, slobodu čitanja to je ono što trebamo njegovati i čuvati. - rekla je županica.

524deb06c01def4049c6aaafce7043bd 3 XL

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

IMG 7988 1024x683

Povodom prve večeri Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega, održano je otvorenje izložbe fotografija nastalih u sklopu projekta “Knjiga svaki dan”. Projekt Knjiga svaki dan i Fotonatječaj svim zaljubljenicima u fotografiju i književnost pruža mogućnost da izraze svoju kreativnost i osvoje vrijedne nagrade. Riječ je o projektu s ciljem poticanja kreativnog izražavanja spajanjem književnosti i fotografije te njegovanjem vizualne kulture.

Ove se godine natječaj i izložba naziva “Slika profila” provode na temu Zamišljeni identitet odabrane knjige.

Gradska knjižnica Požega provodi projekt od 2014. godine, uz potporu Ministarstva kulture i medija. Projekt koji podrazumijeva fotonatječaj i izložbu fotografija te međuknjižničnu suradnju, temom je uvijek vezan uz knjigu i čitanje.

Foto zadatak sudionika bio je odabrati knjigu koja ih inspirira, zamisliti da ista ima profilnu fotografiju na društvenoj mreži te osmisliti kojom bi se scenom najbolje pokazao identitet, tema ili konkretna slika iz te knjige. Rezultat tog kreativnog procesa treba biti fotografija koja na neki način prikazuje identitet knjige prema njihovom doživljaju te sadržajno funkcionira kao zamišljena profilna fotografija na zamišljenoj društvenoj mreži.

IMG 8035 Aleksandra Sutalo 1024x687“Teško smo se odlučili izabrati pobjedničke i fotografije za izložbu. Ove godine je puno dobrih fotografija, a kriteriji su nam uvijek isti – s jedne strane tehnička kvaliteta fotografije, a s druge strane sadržajna kvaliteta. Ove godine je u natječaju bio 101 autor iz cijele Hrvatske, te su ukupno prijavili 276 fotografija. Izložba odabrane 32 fotografije bit će otvorena svim posjetiteljima punih mjesec dana, dakle do sredine svibnja.” – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo.

Stručno prosudbeno povjerenstvo odabralo je tri najuspješnija rada koji su dobili vrijedne nagrade, od kojih je glavna novčana u iznosu od 1000 kuna. Pristigle fotografije odabralo je povjerenstvo u sastavu – Damir Hoyka , Barbar Slada Jagotić, Hrvoje Mikolčević i Aleksandre Šutalo kao predsjednice Povjerenstva i predstavnice organizatora. 

IMG 8040 Hrvoje Mikolcevic 1024x719“Bilo je teško, prvo pogledaš sve fotografije, nađeš nekog favorita, pa ih ponovno pogledaš i nađeš nekog drugog favorita. Nakon svega zaključiš da moraš sve ponovo razmotriti, i tako je to trajalo kod mene u nekoliko slučaja dok nisam sve odabrao. Svaka od tih fotografija ima neki drugi pristup mediju i samoj temi, ilustrira neku drugu knjigu, puno toga zajedničkog ni nemaju, ali zajedničko im je to da su sve vrlo uspješne. Moglo se ovdje naći i više nagrađenih fotografija, ali nešto smo morali izabrati i moram priznati da mi je drago vidjeti da su i drugi glasali za ono što sam i ja odabrao. Bilo je teško, ali bio je jako lijep zadatak pronaći najbolje, neka svatko pogleda izložbu i pronađe svog favorita.” – rekao je član izbornog povjerenstva, Hrvoje Mikolčević.

Otvorenju izložbe također je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević koji je čestitao svim autorima na prelijepo odrađenom poslu i Knjižnici na dugogodišnjem uspjehu u provođenju natječaja.

  1. mjesto osvojila je Ana Hinić za fotografiju – Izliječite svoju samoću, Erica J. Chopich, Margaret Paul.
  2. mjesto osvojila je Mirna Bartolić za fotografiju – Kokoschkina lutka, Afonso Cruz
  3. mjesto osvojila je Anja Kukor za fotografiju – Kradljivica knjiga, Markus Zusak

Prema izboru predsjednice prosudbenog povjerenstva Aleksandre Šutalo za izložbu Slika profila izabrani su sljedeći autori čije fotografije čine izložbu: Popis izabranih autora.

Izvor: pozega.hr, rva.hr

Galerija slika