Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 24 Travanj 2022 12:14

Predstavljene dvije nove knjige prof.dr.sc. Josipa Fajdića

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Dvije nove knjige pod nazivom „Ličani i/ili Slavonci: tragovi i poveznice“ te „Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti: 25 godina zajednice Ličana u Požegi“, prof.dr.sc. Josipa Fajdića, predsjednika LZD „Vila Velebita“, predstavljene su u Velikoj županijskoj vijećnici.

Knjige su predstavili: prof.dr.sc. Željko Glavić gradonačelnik grada Požege i moderator sinoćnjeg događanja, prof.dr.sc. Borislav Miličević kao glavni urednik, dr.sc. Mihaela Markovac, prof. recenzent, Vinko Tadić, prof. recenzent, te prof.dr.sc. Josip Fajdić kao autor, a sinoćnjem događanju prisustvovali su brojni gosti, prijatelji i suradnici profesora Fajdića.

Promocija je uveličana glazbenim programom zbora „Vila Velebita“ pod ravnanjem dirigenta prof. Valentina Petranovića, nakon čega je prof.dr.sc. Željko Glavić pozdravio sve okupljene te istaknuo kako su ovo dvije knjige u nizu brojnih književnih djela koje je autor prof. Fajdić napisao u 25 godina, koliko LZD „Vila Velebita“ postoji u Požegi.

„Požega se već dugi niz godina ponosi zavičajnim udrugama među kojima „Vila Velebita“ doista zauzima jedno posebno mjesto po svojoj aktivnosti i po kontinuitetu te aktivnosti. Udruga LZD „Vila Velebita“ doista ima jedan kontinuitet, jednu stalnu kvalitetu rada te mogu slobodno reći da se na prvi pogled prepoznaje i ponos i pripadnost svih članova njezinoj udruzi. Naravno da uvijek netko mora biti taj koji vodi, koji određuje smjer i bira ritam, a upravo to je u ovih 25 godina bio predsjednik udruge prof. Fajdić.“ – istaknuo je gradonačelnik Glavić.

Ferdinand Troha, domaćin promocije i zamjenik županice sve nazočne pozdravio je ispred Požeško-slavonske županije i u ime županice Antonije Jozić. „Drago nam je da u našoj županijskoj palači imamo ovako značajne događaje te ovim putem koristim priliku iskazati potporu LZD „Vila Velebita“, kao i Vama osobno prof. Fajdić te se veselim što ćemo imati priliku večeras svjedočiti promociji ove dvije knjige.“ – rekao je Troha.

Knjiga „Ličani i/li Slavonci: tragovi i poveznice“, prema riječima prof. Vinka Tadića, ponajprije je važna onima kojih se neposredno tiče, ali i svim potomcima i prijateljima spomenutim u ovom važnom djelu, a namijenjena je svima zainteresiranima za povijest Like i Slavonije, kao i ljudima koji na stručnoj i znanstvenoj razini izučavaju ta dva dijela Hrvatske.

Recenzent knjige „Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti: 25 godina zajednice Ličana u Požegi“, prof. dr.sc. Borislav Miličević u svom izlaganju istaknuo je i priznao kako je kada je počeo čitati materijal shvatio kako to nije samo monografija 25 godina jednog društva u našem gradu nego i da je dr. Fajdić izniman intelektualac, lokalpatriot i ugledni član požeške zajednice Ličana koji nam je podario jedno iznimno djelo.

Autor predstavljenih knjiga, prof.dr.sc. Josip Fajdić naglasio je kako knjige sadržajno predstavljaju personalizirani opis raseljene Like i to ne bilo kuda, već Like raseljene u Slavoniju. „Ličani su se kroz povijest raseljavali ne samo u područje današnje Hrvatske i bivše države, nego su se iseljavali i u prekomorske zemlje pa možemo reći da nema mjesta na kugli zemaljskoj gdje Ličana nema.“ – rekao je između ostaloga u svom govoru prof. Fajdić.

Izvor: pszupanija.hr

Galerija slika