Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 28 Ožujak 2022 15:01

8. Međunarodno natjecanje tamburaša u Glazbenoj školi Požega

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Glazbena škola Požega ponovno je domaćin glazbene manifestacije, svake druge godine, a ove godine 8. Međunarodnog natjecanja tamburaša. Natjecanje se održava u Koncertnoj dvorani škole a danas i sutra, 28. i 29. ožujka nastupit će ukupno 103 solista te 11 komornih sastava iz Hrvatske, Subotice i Banja Luke. Svake druge godine domaćin natjecanja je Hrvatska glazbena udruga iz Subotice.

IMG 3608

 

 - Ovo je 8. Međunarodno natjecanje tamburaša, a mi smo domaćini u parnim godinama. Neparnim godinama su domaćini naši suorganizatori iz Subotice. Ponosni smo što nam se veliki broj natjecatelja javio, što stvarno pokazuje koliko je ovo natjecanje ozbiljno. Također pokazuje koliko su učenici i nastavnici željni ovakvih natjecanja, pogotovo jer se 4 godine nije natjecanje održalo kod nas u Požegi, zbog pandemije 2020., kada smo trebali biti domaćini. Na natjecanju imamo Kategorije za osnovnu školu, srednju školu i muzičke studije. Imamo ponajviše prijavljenih iz Hrvatske, isto tako iz Subotice i iz Banja Luke. Ovo natjecanje jako puno znači za mlade glazbenike, posebno tamburaši koji su se jako angažirali posljednja 2 desetljeća. Sad su došli na jednu zavidnu razinu i na muzičkim studijima jer je smjer tambure ravnopravan s drugim instrumentima – rekao je početku ravnatelj Glazbene škole Požega, Alen Kovačević, mag. mus.

.IMG 3616

Natjecanje je otvorio ispred osnivača škole, zamjenik županice Ferdinand Troha: - Čestitam vam na svemu onom što činite za tamburašku glazbu, da se ovo natjecanje održi na ovoj razini. Požega i naša Glazbena škola su središte tamburaške glazbe. Nadam se da će ovogodišnje natjecanje afirmirati mlade nade, a da će naše povjerenstvo imati tešku zadaću odabrati najbolje. Veselim se budućim koncertima tamburaša, a ovaj impresivan broj natjecatelja govori da je da naši glazbeni pedagozi uistinu prelijepo rade.

 

U sklopu Međunarodnog natjecanja tamburaša u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega održat će se i dva koncerta s početkom u 19:30 sati, 28. ožujka nastupit će Vice Zirdum, bisernica, brač i Valentina Kezerić Zirdum – klavir, a 29. ožujka nastupiti će Marko Blašković – bisernica i Brigita Vilč – klavir.