Ispiši ovu stranicu
Subota, 19 Ožujak 2022 10:51

Hrvatski sabor kulture organizirao seminar za voditelje i članove tamburaških orkestara i sastava

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - HrvatskI sabor kulture uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH organizirao je Seminar za voditelje i članove tamburaških orkestara i sastava će u suradnji s Tamburaškim orkestrom Glazbene škole Požega, u prostorijama Glazbene škole Požega.

Seminar se održava kroz dva dana 19. i 20. ožujka, a namijenjen je svim polaznicima koji do sad nisu imali priliku voditi tamburaški orkestar/sastav, kao i sadašnjim i bivšim sviračima, učiteljima glazbe, glazbenim amaterima, zaljubljenicima u tamburu i drugima. Polaznici po završetku dvodnevnog programa seminara dobivaju Potvrdu o sudjelovanju na Seminaru. Seminar se održava pod vodstvom prof. Saše Botičkog.

IMG 3396  - Sve ide preko Hrvatskog sabora kulture koji okuplja brojne amatere i podržava amaterizam i u puhačkim, zborovima, tamburašima, koreografiranog plesa. Ovdje su pozvani voditelji amaterskih tamburaških orkestara i sastava i namijenjen je i djeci i svima koji znaju svirati. Kroz dva dana proći ćemo različite teme. Seminar je i za ozbiljnije i za amaterske tamburaše, a posebno ističem i radionicu pisanja nota. U amaterskom dijelu naših kulturno umjetničkih društava situacija je teška, četiri KUD-a nemaju više tamburaše, a nekoliko njih nije imalo dugo ni nastupa ni proba. Probat ćemo to malo vratiti u život - rekao je Saša Botički.

 - Seminar organiziramo svake godine osim za kazalištarce, folklor, književnost, za zborove, puhače ali i za tamburaše. Ovo je prvi seminar u živo nakon dvije godine i ja sam osobno presretna da smo to pokrenuli. Sada bez covid putovnica svakako očekujemo i bolji odziv polaznika na seminare, da dođu to poslušati. Najdalje imamo iz Karlovačke županije na današnjem seminaru - rekla je Valentina Badanjak Pintarić, dipl. muzikologinja i prof. povijesti glazbe, stručna suradnica za glazbenu kulturu HSK

Kroz seminar bit će obrađene slijedeće teme i uvježbavanje skladbi:

 METODIKA RADA S POČETNICIMA (sviranje polaznika u orkestru) zadane skladbe: 
                          Hrv. narodna/obr: Ž. Bradić: Baranjski plesovi
                          Hrv. narodna/obr. S. Batorek: Djevojačko kolo, Poskakanac, Tumbas kolo
                          P. Gotovac: Šala

OSNOVE NOTNOG PISANJA TAMBURAŠKE PARTITURE U RAČUNALNOM PROGRAMU SIBELIUS predavač: TIN TONKOVIĆ
METODIKA RADA S TAMBURAŠKIM ORKESTRIMA                                                  

USAVRŠAVANJE TEHNIKE SVIRANJA TAMBURA (rad voditelja i sudionika podijeljen u dvije grupe: početna i napredna)
METODIKA RADA S TAMBURAŠKIM ORKESTROM (u suradnji s Tamburaškim orkestrom glazbene škole Požega)
PODJELA POTVRDA SUDIONICIMA