Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 13 Ožujak 2022 09:02

Premijerno izvedena kazališna predstava "Romanca o tri ljubavi"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Na daskama Gradskog kazališta Požega izvedena je premijera nove kazališne predstave na dramski tekst Antuna Šoljana "Romanca o tri ljubavi" u režiji Roberta Raponje. U predstavi glume  Marijin Kuzmičić, Katica Šubarić, Anabela Sulić i Matko Trnačić.

Šoljanov dramski tekst Romanca o tri ljubavi nastao je 1976. godine. Žanrovski određen kao sentimentalna farsa, jedna je od najpoetičnijih hrvatskih drama. Četiri su glavna lika: Gospa, Službenica, Vitez i Kapelan, a radnja je smještena u vrijeme križarskih ratova dok mjesto radnje nije naznačeno iako se da naslutiti kako se zamak nalazi negdje u Francuskoj. Radnja je smještena u dva ambijenta: u Gospinu odaju i prostor pred kapelicom. Gospa i Službenica žive u zamku samotnim životom, a jedino društvo pravi im Kapelan koji osim što se brine o ružičnjaku, brine i o zamku i kreposti Gospe čiji je muž otišao u križarski rat. Očarana Vitezom, u hamletovskoj dilemi: Pasti ili ne pasti, to je pitanje! Gospa koja se zavjetovala vjernošću svom mužu-križaru, uspijeva nagovoriti Kapelana da je oslobodi njezina pojasa nevinosti. No, umjesto sebe Gospa noću nudi Vitezu svoju Službenicu dok je Vitez ujutro uvjeren kako je noć proveo s Gospom. U ovoj dvočinki riječ je o tri ljubavi - jednoj duhovnoj/duševnoj Gospinoj, drugoj tjelesnoj Službeničinoj i trećoj Vitezovoj usmjerenoj k ptici slobode. Lajtmotiv ruže toliko je izražen u tekstu da je upadljiv: ruža, ružin grm, ružičnjak, crne ruže. Čak i kad odlazi u gotovo sumanutu potragu za pticom, Vitez spominje ruže: Čujete pticu? O kako me mami, obećava vrt još neviđenih ruža.
Jednostavna fabula pisana u stihu, u molierovsko-shakespeareovom duhu, propitkuje smisao ljubavi i života - čije odgovore tražimo i danas, dobiva time svevremenost; a Šoljan koristeći stihove umjesto govornog jezika upućuje na težnju za oživljavanjem tradicije u književnosti i njezinim eksploatiranjem u svrhu stvaranja suvremenog djela.