Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 29 Kolovoz 2021 13:04

Održan odgođeni LIDAS u Pleternici i 38. Međunarodna smotra folklora

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PLETERNICA - Zbog epidemiološke situacije odgođeni LIDAS u lipnju, održao se sada u kolovozu, no zbog lošeg vremena, sa Trga bećarca prebačen je u Školsku sportsku dvoranu u Pleternici. Tako je 38. Međunarodna smotra folklora ove godine ipak održana, a nastupilo je desetak Kulturno umjetničkih društava i pjevačkih skupina. Vrlo nadahnuto program su već nekoliko godina vodili Katarina i Vlatko koji su također zaželjeli da korona ode što dalje od nas, da se možemo veseliti, družiti, pjevati i plesati. Domaćin ove 38. smotre bio je KUD Orljava iz Pleternice, a sve sudionike i gostujuće folklorne i pjevačke skupine pozdravio je predsjednik KUD-a Orljava Renato Brankovan, zadovoljan što su uspjeli sve organizirati nakon dvogodišnje pauze.

Posebno se svima zahvalila kao domaćin pleternička gradonačelnica Marija Šarić kojoj je ovo ujedno i prva velika manifestacija od kako je stupila na mjesto gradonačelnice grada Pleternice.  - Naša smotra folklora je događaj koji čuva našu baštinu, koji čuva ono bogatstvo i identitet našeg kraja. Grad Pleternica jako puno ulaže u baštinu i običaje i stoga opremamo i završavamo Muzej bećarca. Posebno se želim zahvaliti našim KUD-ovima jer oni čuvaju baštinu, oni je prenose i oni su zapravo i pravi temelj našeg budućeg Muzeja bećarca.

Sve sudionike smotre, posebno goste iz inozemstva i posjetitelje u dvorani pozdravila je dosadašnja gradonačelnica a sada požeško-slavonska županica Antonija Jozić:  - Ovom prilikom želim čestitati Kulturno-umjetničkom društvu „Orljava” na odvažnosti da ipak održi smotru folklora, istina, u malo manjem obimu, ali da se tradicija koja traje 38 godina, ne zaboravi i da se nastavi. Svi vi članovi i članice KUD-ova koji ste danas ovdje, posebice vi iz susjedne Bosne i Hercegovine, vi ste ti koji čuvate običaje zavičaja, narodne nošnje, napjeve, plesove kao što su to nekada živjeli i plesali naši stari. Prenosite to znanje nama a ja vjerujem da ćemo svi zajedno prenositi dalje svim naraštajima. Naše bogatstvo je zapravo ta različitost i napjeva i nošnji i običaja, naše bogatstvo je da u toj različitosti stvaramo mozaik prelijepe nam domovine Hrvatske - istakla je županica Jozić koja se prisjetila da je kao mlada djevojka također plesala i pjevala u pleterničkom KUD-u.

U višesatnom programu prvo su se na velikoj pozornici predstavili domaćini, Dječja skupina KUD-a Orljava, pa onda i Odrasla skupina sa tamburašima izvevši pjesme i plesove svoga kraja. Nastupile su i dvije folklorne skupine iz susjedne BIH, HKUD Crnač iz Crnača  i KUD Borac iz Travnika, koji su za svoje izvedbe plesova i pjesme svoga kraja dobili posebno veliki pljesak okupljenih posjetitelja. Nastupili su i susjedi KUD "Luka Ilić Oriovčanin iz Oriovca, KUD "Seljačka sloga" iz Donje Dubrave te folkloraši iz Požeštine HKUD "Slavonija" iz Jakšića, pjevačka skupina a'capela KUD-a "Bektež" iz Bekteža, Muška pjevačka skupina "Grabarčani" iz Grabarja i nezaobilazni sudionici svih smotri Zavičajno društvo KUD "Rama" iz Pleternice. Oni su također kroz svoju pjesmu na guslama i ramski bećarac spominjali korona virus i poželjeli mu što brži odlazak.

U sportskoj dvoranu su se sa svojim programima i projektima koje provode predstavile pleterničke udruge na nekoliko štandova, a posjetitelje su počastile s uštipcima i slasticama. 

Galerija slika