Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 08 Travanj 2021 13:16

Najavljena premijera nove kazališne predstave "Dnevnik solerice" dva puta odgođena zbog korone

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ZAJEDNIČKA PRODUKCIJA GRADSKOG KAZALIŠTA POŽEGA I AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU IZ OSIJEKA -

POŽEGA - Gradsko kazalište u Požegi tiskovnom konferencijom na pozornici najavilo je svoju novu predstavu "Dnevnik solerice" po romanu Jasmine Rodić. Premijera, koja je već dva puta odgađana zbog epidemiološke situacije najavljena je za petak, 09. travnja s početkom u 20 sati, najavila je ravnateljica požeškog kazališta Valentina Neferović. Na tiskovnoj su o predstavi, režiji i glumi govorili redatelj i mentor Robert Raponja, glumica Blanka Bart iz Virovitičkog kazališta, glumica koja igra naslovnu ulogu Lucija Subotić, kojoj je ova predstava ujedno i diplomski ispit, glumci, još studenti Akademije za umjetnost i kulturu, Anabela Sulić i Matko Trnačić, koji je prije dva dana uletio u predstavu zbog bolesti kolege glumca.

Ovo je prva predstava za odrasle od kada je Gradsko kazalište Požega postalo nastavna baza osječke Akademije za umjetnost i kulturu. To je za nas lijepa priča u koju su uključeni mladi ljudi, studenti, uglavnom Požežani koji studiraju ili kao nositeljica glavne uloge Lucija Subotić, završavaju studij. Dramatizaciju je odradila Marijana Nola, asistentica redatelja je Katica Šubarić, scenografiju i kostimografiju napravila je Jasmina Pacek, glazbu je napisala Marina Hosjak, a u predstavi sudjeluju i djelatnici požeškog kazališta Goran Krmpotić sa rasvjetom, Dario Hak zadužen za ton i video, Renato Pok za scenu, Ljiljana Rodić garderobijerka i Marija Matijanić za izradu plakata i knjižice predstave.

IMG 6776

"Dnevnik solerice" Jasmine Rodić, intimna je ispovijed post feminističke junakinje, modno i medijski osviještene heroine, suvremene mlade žene, koja je izrazito romantična, željna ljubavi i vezivanja, ali istovremeno skeptična i nemirna, u konstantnom traganju za novim životnim izazovima. Ravnoteža između velikih ljubavnih očekivanja i neutažive želje za slobodom i samoostvarenjem ono je što protagonisticu Jasminu vodi kroz životne pustolovine isprepletene vjerom u vječnu ljubav. Junakinja modernog doba koja iznova traži nova uzbuđenja, otvoreno dijeli svoje sumnje, najintimnije slutnje i strahove, ali i one lijepe, nezaboravne trenutke. Od tajnih prolaza u labirint muškog uma, preko teorije uspjeha do dijagnoze očaja, solerica niže avanture pune duhovitih obrata u kojima nudi pregršt emocija, sumnju i melankoliju, ali i nadu i ushićenje, otkrivajući tako svoju neustrašivu pozitivnu energiju.

Jasminu na njenom putu traganja za idealima prate mnogi osebujni likovi; prijatelji, prijateljice, romantični odabranici, kolege, poznanici i slučajni prolaznici, a sama autorica romana naglašava kako je svaka sličnost s pravim osobama i događajima apsolutno namjerna. Inscenacija romana zamišljena kao dinamična igra u kojoj se glumci izmjenjuju u više različitih uloga.