Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 28 Ožujak 2021 10:04

Ministarstvo kulture RH Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega odobrilo 305 tisuća kuna za stručne projekte

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Gradska knjižnica Požega, osim što su njezini djelatnici bili angažirani oko zahtjevnoga procesa preseljenja u novi, moderni i daleko veći prostor, stručne su službe te požeške kulturne ustanove, pod vodstvom ravnateljice Aleksandre Šutalo, radille odgovorno i na prijavi projekata u sklopu natječaja za javne potrebe u kulturi u 2021. godini Ministarstva kulture i medija RH. Požeškoj je gradskoj knjižnici kroz odobrene projekte, koje donosimo u nastavku, za tu svrhu Ministarstvo ukupno odobrilo 305.000 kuna.

Nabava knjižne i neknjižne građe 250.000 kn

Tekući izdaci Matične službe 20.000 kn

Program Povijest čitanja u Požegi - Na razmeđu stoljeća - 6.000 kn

Opis programa: 

Projektom se kroz digitalizaciju najvrjednije, jedinstvene i najreprezentativnije knjižne građe iz fonda zavičajne zbirke Possegana, kao i iz fundusa požeškog Gradskog muzeja i Državnog arhiva Odjela u Požegi, ali i kulturnih ustanova izvan Požege koje čuvaju građu vezanu uz zavičajnu povijest Požege i okolice, želi prikazati život i djela znamenitih Požežana, kao i utjecaj koji su imali na stvaranje i oblikovanje kulturnog, društvenog i političkog života svog zavičaja, ali i cijele domovine u razdoblju od pojave ilirskog pokreta i hrvatskog narodnog preporoda pa sve do suvremenog doba.
Naglasak je na životu i djelima onih zavičajnika koji su svoje stvaralaštvo temeljili na pisanoj riječi i kojima je požeška knjižnica predstavljala okupljalište, čuvaricu i rasadište ideja koje su mijenjale život grada u određenom povijesnom razdoblju.
Digitalizacijom će se, kroz projekt, izvorna građa zaštititi, pristup znanju pojednostaviti, a šira zajednica dobiva mogućnost pratiti povijest i razvoj svoga zavičaja u kontekstu pisane riječi i stvaralaštva znamenitih zavičajnika.
Prva faza projekta obuhvatila je povijesno razdoblje od tridesetih do osamdesetih godina   19. st., odnosno vrijeme ilirskog pokreta i hrvatskog narodnog preporoda, te doprinos znamenitih Požežana očuvanju nacionalnog identiteta i jezika.
Druga faza projekta obuhvaća dokumente zavičajne kulturne povijesti od druge polovice    19. st. do Prvog svjetskog rata. Odabranim dokumentima predstavlja se uloga zavičajnika Julija Kempfa, Franje Cirakija i Dragutina Lermana u borbi protiv mađarizacije i germanizacije kao i njihov doprinos u vraćanju hrvatske riječi i promociji nacionalnog identiteta kroz književno stvaralaštvo, kulturna druženja uz ples i pjesmu te prigodna predavanja.

Stručni skup Nova zgrada, nova knjižnica - 10.000 kn

Narodne knjižnice danas zbog prostornih problema često nisu u mogućnosti zadovoljiti informacijske i kulturne zahtjeve suvremenih korisnika koje su znatno zahtjevnije nego u prethodnim razdobljima. Suvremeni korisnik želi suvremenu knjižnicu koja će mu omogućiti adekvatan prostor za boravak i slobodno vrijeme, prostor za učenje i informatičko-istraživački prostor gdje su mu dostupni svi izvori podataka; bilo da se radi o staroj knjizi ili o jedinici e-građe.

Gradska knjižnica Požega je slučaj adaptacije stare zgrade na koju se dograđuje novi dio što čini vizualno atraktivnu zgradu koja se sastoji od dva dijela koja čine jednu cjelinu: adaptirana stara zgrada sagrađena na početku 20. stoljeća (ulični dio) i dograđeni dvorišni dio primjer koji je primjer suvremene arhitekture prepoznatljiv po staklenom pokrovu knjižničnog trga.

Zbog novih prostornih uvjeta i rješenja, knjižnica u Požegi konačno može ponuditi uslugu za 21. stoljeće i predstaviti iskorak u knjižničarstvu koji pomiruje tradicionalno i digitalno.

Stručnim skupom bi se prikazao primjer knjižnice u Požegi koji može poslužiti kao motivacija i primjer i drugim investicijama.

Stručni skup Nova zgrada, nova knjižnica će na primjeru investicije u Požegi pokazati izvrstan primjer spoja zaštićene zgrade i moderne dogradnje što je javna potreba u kulturi budući da ima još puno potreba za sličnim investicijama. S druge strane, stručni skup će pokazati što kako nova zgrada može doprinijeti ustroju i organizaciji nove knjižnice usklađene potrebama suvremenog korisnika. 

Biti umirovljenik - 2.000 kn

Biti informatički i informacijski pismen danas se podrazumijeva. Osobe treće životne dobi našle su se u nezavidnoj situaciji. Nisu imali mogućnosti informatički se obrazovati, a moraju se snaći u informatičkom svijetu koji postaje neizbježan. Važnu ulogu u ovome procesu informatičko-informacijske edukacije za umirovljenike prepoznala je Knjižnica Požega i u svoje usluge uvodi besplatnu edukaciju za umirovljenike s ciljem unapređenja kvalitete života i prevencije socijalne isključenosti. Prepoznala je važnost uloge umirovljenika u svom procesu knjižničnih usluga koje podrazumijevaju cjeloživotno učenje, poticanje čitanja, provođenje kvalitetnog slobodnog vremena i druženje. Umirovljenike se mora i treba poticati, društveno angažirati i stalno ukazivati na važnost praćenja svih suvremenih tehnologija koje će im olakšati život. Informatička pismenost ujedno je i informacijska pismenost koja je u današnje vrijeme neophodna za služenje između ostaloga i knjižničnim uslugama.

Probudi me! - 10.000 kn

Program PROBUDI ME! želimo pokrenuti povodom otvorenja nove zgrade knjižnice u Požegi s ciljem pokretanja književne manifestacije koja promovira pjesništvo na dosad neviđen način i koja bi bila dio novog identiteta nove knjižnice. Dodatno, cilj programa je educirati i promovirati mlade interprete poezije. U programu mogu sudjelovati svi građani RH mlađi od 30 godina, a sastoji se od 4 faze (prijave, bodovanje i selekcija, edukacija, manifestacija).

Program ima tendenciju biti redoviti godišnji program prepoznat na nacionalnoj razini koji bi se održavao na dvije razine: uživo i online.

Program Probudi me!, baš kao što je Cesarić u „Pjesmi mrtvog pjesnika poželio“, vraća u život zaboravljene pjesme i pjesnike. Kroz program recitatori/kandidati dobivaju edukaciju o scenskom nastupu, publika dobiva kvalitetan događaj, a nepravedno zapostavljeni pjesnici dobivaju zasluženu promociju.

Umjetnik u meni - 5.000 kn

Program Umjetnik u meni – likovne radionice za srednjoškolce Gradska knjižnica Požega želi uvesti za srednjoškolce koji pokazuju sklonost i interes prema umjetničkom području s ciljem daljnjeg razvoja uz mentoriranje akademske kiparice te mogućeg poticaja za nastavak akademskog školovanja na području umjetničkih studija.

Program podrazumijeva organizaciju 8 likovnih radionica za srednjoškolce sa stručnim vodstvom i organizaciju izložbe radova Umjetnik u meni.

Radionice vodi akademska kiparica s pedagoškom kompetencijama Tatjana Kostanjević.

Nakon ciklusa radionica, organizira se izložba u Gradskoj knjižnici Požega s ciljem promidžbe aktivnosti i popularizacije umjetnosti.

Kroz ovaj program srednjoškolci će dobiti dodatnu edukaciju koja moja može pomoći razvoju njihovih umjetničkih afiniteta te profesionalnom usmjeravanju.

Knjiga svaki dan, 2021. - 2.000 kn

Knjiga svaki dan je program koji Gradska knjižnica Požega organizira od 2014. godine, a od 2017. godine podržava ga i Ministarstvo kulture. Tendencija je nastaviti program s obzirom na ispunjene ciljeve i jako dobre rezultate programa. Program podrazumijeva: fotonatječaj, fotoradionicu za mlade, izložbu fotografija i međuknjižničnu suradnju. Na javno raspisani natječaj javljaju se autori iz cijele Hrvatske. Tema fotonatječaja je uvijek vezana uz knjigu i čitanje. Prosudbeno povjerenstvo bira pobjednike natječaja i odlučuje o izboru fotografija za izložbu koja se uvijek postavlja uz program Noći knjige. Fotoradionicom se želi među mladima potaći interes za fotografiranjem i čitanjem. Međuknjižnična suradnja očituje se u gostovanjima izložbe u drugim knjižnicama u Hrvatskoj.