Ispiši ovu stranicu
Subota, 16 Svibanj 2020 09:02

Izložba XIII. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike u požeškom Muzeju do 20. lipnja

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

POŽEGA - U Gradskom muzeju Požega od 15. svibnja do 20. lipnja gostovat će izložba Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku pod nazivom XIII. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike. Radi se o izložbenoj manifestaciji koja ima dugu tradiciju u Muzeju likovnih umjetnosti gdje se održava od 1980. godine svake tri godine, sve do danas.

- Izložba prezentira suvremeno hrvatsko medaljerstvo kao zasebnu izložbenu cjelinu, zatim posebna izložba je izložba male plastike, odnosno skulpture malih dimenzija i obično se uz te dvije izložbe daje dodatna izložba medaljerske suvremenosti ili medaljerske baštine. Na ovom triennalu u tom segementu je samostalna izložba akademskog kipara Luke Petrinjaka. – pojasnio je Daniel Zec, autor i kustos izložbe.

Postoji još jedan segement ove izložbe koji zbog nedostatka prostora nije mogao biti prikazan, a to je pregled studentskih radova, budući da manifestacija okuplja radove svih akademija u Hrvatskoj.

- Još je jedna mikrocjelina unutar ove izložbe, a to je izložba medalja posvećnih Bogdanu Mesingeru, vrlo važnoj ličnosti za ovu manifestaciju, jednom od osnivača i dugogodišnjih sudionika memorijala. – dodao je Zec te pozvao Požežanke i Požežane da dođu pogledati ovu zanimljivu izložbu.

Izložba se bazira na natječaju, a novost triennaela je dodjela nagrada. Nagrada XIII. Memoriala Ive Kerdića za životno djelo dodjeljena je akademskom kiparu i grafičaru Antunu Babiću, a Grand Prix dodjeljen je Damiru Mataušiću, za rad Identitet. Posebna priznanja XIII. Memoriala Ive Kerdića uručena su Željku Zimi, Karlu Grossu i Janku Petroviću za izložene radove.

Izložbu koju je moguće pogledati od sutra, 16. svibnja od 10 do 12 sati, u jednom trenutku može posjetiti najviše deset osoba. Bit će otvorena do 20. lipnja svakim radnim danom od 10 do 12 sati (osim nedjeljom), a ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati. Požeški muzealci i ovaj će put napraviti virtualno vodstvo kroz izložbu za one koji ju ne mogu posjetiti, a bit će osmišljena i online radionica za djecu.

Izvor: pozega.hr

Galerija slika