Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 26 Veljača 2020 10:12

Povjesničarka dr. sc. Marija Karbić s predavanjem "Srednjevjekovna Požega" privukla punu dvoranu

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

MATICA HRVATSKA OGRANAK POŽEGA ORGANIZIRALA PREDAVANJE U MJESECU MATICE HRVATSKE - 

POŽEGA - U mjesecu Matice hrvatske Ogranak Požega organizirao je niz kulturnih i obrazovnih događanja, a jedno od njih je svakako za Požežane važna tema o manje poznatoj povijesti. Povjesničarka dr. sc. Marija Karbić tako je u prepunoj dvorani Gradskog muzeja održala zanimljivo predavanje "Srednjevjekovna Požega". Na početku je predsjednica MH Ljiljana Marić pozdravila sve prisutne i predstavila predavačicu. Marija Karbić je znanstvena savjetnica u Hrvatskom institutu za povijest i Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. Njena specijalnost je razdoblje Srednjeg vijek i to posebno područje između Save i Drave, povijest gradova na tim prostorima i povijest plemstva.

Po velikom odzivu posjetitelja odmah se vidjelo da je tema zanimljiva za Požežane. Upitali smo predavačicu da li ćemo saznati možda i kakve posebnosti. - Za sada ne znam što Požežani još nisu čuli, malo je i problem doći u Požegu i pričati o Požegi. No ja ću govoriti ne samo o gradu nego što je srednjem vijeku značila Požega, koja je značila i grad i utvrdu i županiju. Tu su naselja podno utvrde i ja ću pokušati te sve elemente potaknuti kroz tu važnost koju je Požega imala u tom razdoblju. Govorit ću od samog nastanka Požege, kroz razdoblje srednjeg vijeka pa do pada pod osmanlijsku vlast. To je razdoblje koje i smatramo srednjim vijekom, a o nešto ranijim razdobljima ne možemo govoriti jer nam trebaju još neka arheološka istraživanjaa pisani izvori nam o tome još šute.

- Ja sam povjesničar i bavim se najviše pisanim izvorima, a to su najvećim dijelom razne isprave, kraljevske, banske, kaptolske isprave, a nešto podataka nalazimo i u narativnim izvorima, što ću danas svakako napomenuti. Vrlo su rijetki podatci iz tog vremena, posebno stoga što je dolaskom osmanlijske vlasti u ove krajeve sve izgubljeno, tako da su svi gradski izvori uništeni. Nitko ih nije odnio i spašavao, što je otežavajuća okolnost u primjeru Požege, jer npr. jedan Gradec ima sve gradske knjige sačuvane. Veliki dio dokumenata nalazi se u budimpeštanskom arhivu, no postoji nešto dokumenata u arhivu HAZU, državnom arhivu Hrvatske.

- Požega ima jedan dobar centralni položaj i blizina Bosne je odigrala ulogu u njenoj poziciji. Požega je zbog položaja bila interesantna i kraljevskoj kući cijelo vrijeme a sam kraj je po sebi bogati i dosta naseljeno područje, pogodno za obrađivanje srednjevjekovnim metodama. Imala je poziciju odskočne daske kraljevskoj vlasti prema Bosni i njihovim aspiracijama prema tim krajevima.

Galerija slika