Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 17 Lipanj 2019 10:12

Tradicionalni Lidas na novom Trgu bećarca

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

U PLETERNICI ODRŽANA 37. SMOTRA FOLKLORA - 

PLETERNICA - Na novootvorenom Trgu bećarca u Pleternici proteklog je vikenda održana je 37. Smotra folklora Lidas na kojoj su nastupila kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i BiH. Smotra folklora je i ove godine održana pod pokroviteljstvom Grada Pleternice i u organizaciji KUD-a Orljava. Nakon tradicionalne povorke gradskim ulicama članovi folklornih društava svoje su nastupe izveli na Trgu bećarca po prvi puta.

Okupljenim čuvarima tradicije dobrodošlicu je uputio Renato Brankovan, predsjednik KUD-a domaćina Orljava iz Pleternice, a prigodnim riječima okupljene na Trgu bećarca pozdravila je i Antonija Jozić, gradonačelnica grada Pleternice.

- Dobrodošli u Pleternicu, dobrodošli na prvi i jedini trg bećarca u svijetu. Svi vi koji ste izvadili blago iz škrinja, ponijeli svoje instrumente, pokazat ćete nam ovdje kulturu i tradiciju naroda u Hrvatskoj, hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a isto tako i drugih naroda koji žive na području Lijepe naše. Ovaj dan sigurno će ostati zabilježen kao dan u kojem je LIDAS, naša smotra folklora, prvi put preselila na ovaj trg, ostat će zapisan u našu povijest. Čuvajmo naše običaje, našu tradiciju jer to je naša obveza prema generacijama koje dolaze - rekla je gradonačelnica Jozić.

Sve prisutne na Trgu bećarca u Pleternici pozdravio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Dobro nam došli u najljepšu županiju u Hrvatskoj Dobro nam došli i na novootvoreni trg, sada to s pravom možemo reći, u najljepši grad u najljepšoj županiji. Došli ste ovdje kako bi danas predstavili svoju kulturu, ono što su nam roditelji, djedove i bake stvarali te ono što ćemo ostaviti za generacije koje dolaze. Na ovaj način vidimo da sve više mladih žele čuvati tradiciju, zapjevati stare napjeve,zasvirati stare instrumente i žele se ponositi što žive u Hrvatskoj, na svojoj djedovini. Neka tako bude i u vremenu koje dolazi - rekao je župan Tomašević.

Bogatstvo zavičajne tradicije ove su godine u mimohodu, a potom po prvi put i na pozornici na novom Trgu bećarca predstavili: KUD Orljava Pleternica, KUD Općine Tomislavgrad, KUD “Marijan Lanasović” Orubica, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač, KUD “Neven” Petrijevci, KUD “Velika Mlaka” Velika Mlaka, KUD ZD Rama Pleternica, KUD “Vesela Šokadija” Gundinci, HKUD “Crnač” Široki Brijeg (BiH), KUD “Svilenka” Buk, KUD “Kuševac” Kuševac, ŽPS “Vesele Šokice” Slavonski Brod, HKUD Slavonija Jakšić i HKUD “Beli Manastir” Beli Manastir.

Galerija slika