Ispiši ovu stranicu
Petak, 14 Lipanj 2019 09:19

Održan Antunovski koncert u požeškoj Katedrali

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - U predvečerje spomendana sv. Antuna Padovanskog i imendana požeškog biskupa Antuna Škvorčevića u požeškoj Katedrali održan je svečani Antunovski koncert, iznimni glazbeno kulturni događaj kojega je krasila sadržajna raznolikost, kvaliteta programa i njegove izvedbe. Uz brojne ljubitelje sakralne glazbe, koji su ispunili požešku Katedralu, uz svečara biskupa Antuna nazočni su bili brojni svećenici kao i predstavnici javnog i kulturnog života Grada Požege.

Koncert je započeo skladbom J. S. Bacha „Koncert za obou i violinu BWV 1060 (Allegro)“ koju je izveo komorni ansambl.

U ime svih nazočnih generalni vikar Josip Krpeljević uputio je biskupu slavljeniku Antunu imendansku čestitku a potom i jedan učenik Katoličke osnovne škole u Požegi, jedna mu učenica uručila cvijeće, a ravnatelj Frano Barišić prigodni poklon.

Zahvalivši na čestitkama, biskup Antun je ustvrdio kako su dva zbora Katoličke osnovne škole, zbor Glazbene škole te Katedralni zbor svojim pjevanjem pomogli da ljepota i sklad ne dođu samo do naših ušiju, nego prođu kroz naša srca te se ostvari određena naša preobrazba. Glazba ima moć svojom ljepotom i skladom dići nas iznad onoga svakodnevnog, teškog, sumornog i sivog, rekao je biskup. Izrazio je posebnu zahvalnost onima koji su vježbali zborove, kao i svim sudionicima u pjevanju i sviranju na njihovu plemenitom djelu. Pojasnio je kako nas glazba podsjeća da ne pripadamo samo zemlji, nego nebu koje je naše ishodište i cilj. Sveci su već dospjeli u tu stvarnost pa se večeras na svoj način stopila u jedno ta dvostruka preobrazba: glazbena i svetačka, kazao je biskup. Zahvalio je svima, od svećenika, vjernika pa do najmanjih i djece na izrazima blizine i čestici, kao i na molitvi. Zaželio je da večerašnja ljepota i sklad potraje te svjedoči da ono što svakodnevno proživljavamo kao muku, nevolju i tjeskobu nije konačno, nego da će se na nama ostvariti ono što nam je Bog u Isusu Kristu zajamčio.

Galerija slika