Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 08 Travanj 2019 16:56

Tema ovogodišnjeg festivala znanosti su „boje“

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

POVIJESNO DRUŠTVO POŽEGA ORGANIZIRA JOŠ JEDAN - 17. FESTIVAL ZNANOSTI 2019. -

POŽEGA - I ove godine Povijesno društvo Požega uključilo se u šestodnevni nacionalni projekt pod nazivom Festival znanosti. Ovogodišnji 17. po redu festival za temu ima „boje“. Otvorenje Festivala znanosti upriličeno je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega, a sve goste i posebno polaznike, učenike osnovnih i srednjih škola, pozdravio je predsjednik Povijesnog društva Požega Vinko Tadić, prof. povijesti i zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha.

- Za ovogodišnje izdanje Festivala znanosti pripremili smo četiri predavanja i još toliko radionica u sklopu tih predavanja, te kviz znanja. Riječ je o ukupno pet kompleksnih aktivnosti: Boje kulturne baštine (Ivana Domanović), Boja u slici (Vera Ćuže-Abramović), Boje u biologiji (Julijana Madaj Prpić i Mirela Prskavac), kviz znanja (Kristina Rupert) i Glagoljica u bojama (Marija Glibo Čuljak i Katarina Kotrla). Zahvaljujem svim predavačicama i voditeljicama radionica, a na poseban način upućujem svoju riječ zahvale Aleksandri Šutalo, ravnateljici Gradske knjižnice i čitaonice Požega, na divnom prostoru. U navedene aktivnosti Festivala znanosti 2019. uključit će se ukupno 155 učenica i učenika – istakao je predsjednik Tadić te dodao da pojedinci u našem zavičaju ponekad iznose upitne pa čak i netočne podatke. Selektivno, a to znači neznanstveno, pristupaju pisanim izvorima i usmenim iskazima, stvarnih ili navodnih, svjedoka prošlosti te javnosti nameću iskrivljene slike prošlosti kao neupitne istine. Festival znanosti je odlična prilika da se i o tome ponešto progovori.

- Ove godine je tema boje, vrlo atraktivna tema koja će vjerujem privući pozornost zainteresirane javnosti a prije svega učenike. Nadam se da će i zaključci s festivala znanosti biti usvojeni i prenijeti nova znanja ovim našim najmlađim učenicima. Želim vam puno uspjeha i sudionicima poručujem da zorno prate sva predavanja – rekao je dogradonačelnik Troha na otvorenju festivala.

- Aktivnostima u sklopu Festivala znanosti nastojimo kod učenica i učenika popularizirati znanost i razvijati svijest o važnosti znanstvenog pogleda na probleme s kojima se svakodnevno susrećemo. Važno je razvijati kritičko mišljenje, logičko zaključivanje, disciplinu svakodnevnog učenja i usavršavanja. Ako to što činimo ujedno i volimo, onda rezultati neće izostati. Potrebno je zavoljeti istraživanje svijeta u kojem živimo. Tu ljubav prema spoznaji moguće je potaknuti i rasplamsavati samo upornim, sustavnim i napornim radom. Bez rada nema napretka. To je temeljni cilj i smisao Festivala znanosti. U ostvarivanju toga cilja Povijesno društvo Požega, u skladu sa svojim limitiranim mogućnostima, pomalo prkosi strujama koje nas vuku unatrag – zaključio je na svečanom otvaranju predsjednik Tadić.

 

Galerija slika