Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 18 Veljača 2019 09:43

„Živi svoj vlastiti život“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ODRŽANA PROMOCIJA PRVE KNJIGA POŽEŠKE UČITELJICE ĐURĐICE GATJAL - 

POŽEGA - Knjiga Đurđice Gatjal „Živi svoj vlastiti život“, koju je objavila  Zaklada biskup Josip Lang iz Zagreba,  svečano je predstavljena u požeškom hotelu „Grgin Dol“.

Pred brojnim ljubiteljima pisane riječi i prijateljima svečanost je vodila prof. Blanka Đimoti Zima lektorica knjige, a o knjizi su govorili pater dr. sc. Mijo Nikić, profesor psihologije i teologije Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Zagreb, koji je urednik, zatim dr. med. Martina Jurčić iz Zaklade biskup Josip Lang, recenzentica dr. sc. Vesna Vlašić, ravnateljica požeške Gimnazije, zatim dipl. povjesničar umjetnosti i etnolog Vera Ćuže Abramović, urednica portala CRO kultura Andrea Divić, te autorica  Đurđica Gatjal, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića u Požegi.

- Naslov knjige snažna je optimistična poruka koja probuđuje maštu i potiče volju da istraži što autorica želi poručiti čitateljima, te kroz više kratkih, ali jasnih snažnih poglavlja inzistira na uvjerenju da će čovjek biti istinski sretna i ostvarena osoba samo ako bude autentično živio svoj  vlastiti, a ne  nečiji tuđi život- naglasio je urednik knjige dr. sc. Mijo Nikić. Zahvalio se autorici da svoje misli, uvjerenja, strahove,želje i očekivanja , jednom riječju svoju dušu izloži javnosti pri čemu je u svome razmišljanju duboko iskrena, te se ne boji pokazati svoje mane i svoju ranjivost.

- Autorica svojim prvijencem stvara poseban univerzum dajući mu osobni iskustveni pečat, prenoseći prodornu energiju i vlastitu obnoviteljsku snagu –napisala je u recenziji dr. sc,. Vesna Vlašić. Senzibilizirana na recentne teme oprosta, zahvalnosti, samopoštovanja, prijateljstva, a  one su dio svakodnevice svih nas.

- Bogato životno iskustvo autorice daje pravo na govor i građu za roman koji se čita s lakoćom i u dahu, a u kojem upoznajemo kako nju, tako i njezinu obitelj. Ona s čitateljima komunicira izravno obraćajući im se imperativima i pitanjima protkanima majčinskim tonom, pišući nenametljivo i blago. Taj majčinski ton daje knjizi posebnu toplinu, poput primanja zagrljaja riječima – ističe urednica portala cro.kultura Andrea Divić i dodaje da se u ovom romanu  isprepliću religiozni i osobni motivi, a ženskost, obiteljski i međuljudski odnosi, odgoj, ali i samoća te poslovni izazovi, uz prijateljstvo i vjeru samo su neki od isprepletenih motiva. Odgovori koje nudi zasnovani su na iskustvu, razumijevanju i ljubavi, svim onim temeljnim vrijednostima koje su svevremene.

- Pišem godinama, to mi je poticaj i punjač energije za poziv učiteljice koji obavljam predano 30 godina, a želim poručiti čitateljima da je sve moguće onom tko u to dovoljno vjeruje. Osobni život pratile su brojne tuge, uključujući bolest oba roditelja, te njihov rani odlazak, pa sam vrlo rano naučila da se čovjek može osloniti jedino na sebe, kroz molitvu i vjeru da onaj gore Gospodin zna što radi i zašto tako radi. Svaki san je ostvariv. Sve je moguće onom koji u sebe vjeruje i bez obzira na to što tko rekao ili mislio- nikad ne odustaje-kazala je autorica Đ. Gatjal ovom prigodom dodajući da je u svojoj osamnaestoj godini naišla na ovakvu knjigu, nastalu na temelju životnog iskustva, da bi joj bilo lakše razumjeti život i podnijeti sve kako bi čovjek uspio, te ostvario svoje snove i svoju sreću.

Tijekom predstavljanja izveden je sadržajan kulturno-umjetnički program u kojemu su nastupili pjevačka skupina KUD „Požeška dolina“, učenici 4.a razreda OŠ Dobriše Cesarića, Josip Gatjal na klaviru i Tena Vlašić Pavić na gitari.

Galerija slika