Petak, 16 Rujan 2016 09:44

Mladen Pavić: „Najavljujem čitav niz mjera u postizanju bolje konkurentnosti Kutjeva d.d.“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBAVLJENA PRIMOPREDAJA IZMEĐU PREDSJEDNIKA UPRAVE KUTJEVA D.D. -

KUTJEVO – Potpisivanjem ugovora između dosadašnjeg predsjednika Uprave Kutjava d.d. Mladena Itraka i Mladena Pavića, Kutjevo d.d. je dobilo novog predsjednika Uprave.

- Vrlo smo sretni i ponosni što smo nakon dosta razgovora uspjeli gosp. Pavića dovesti na čelo kompanije. Mišljenja smo da je to potpuno nova stranica za Kutjevo, važan zamašnjak za naprijed, imajući u vidu sva njegova dosadašnja iskustva, vrlo kompleksne pozicije koje je do sada obavljao, uzimajući u obzir da je cijeli svoj život, bez obzira što je veterinarske struke, i dalje bio cijelo vrijeme IMG 7898vezan uz poljoprivredu i Europske fondove. Sada dolazi na čelo kompanije gdje će se okušati i u privatnom biznisu. Svi smo spremni biti mu podrška i siguran sam da će to donijeti velike uspjehe, kako kroz poljoprivrednu proizvodnju, tako i kroz financijske rezultate. Dolaze bolji dani za Kutjevo d.d. - istakao je Damir Pejaković, direktor kontrole povezanih društava.

- Zahvaljujem se prethodnoj upravi i samom vlasniku na ukazanom povjerenju da pokušam Kutjevo d.d., neću reći gdje je nekada bilo, jer Kutjevo je jedan gigant u poljoprivrednoj proizvodnji, Kutjevo je jedan od vodećih poduzeća u poljoprivrednoj proizvodnji ne samo u regiji nego i u Hrvatskoj. Ono što ja volim istaći za Kutjevo, jer ga poznajem od ranije kroz neke druge vizire, da posebnu stabilnost njemu daje njegova verifikacija proizvodnje, to mu pruža stabilnost poslovanja i budućnost daljeg razvoja.

Koje su to mjere i aktivnosti koje ćete vi pokrenuti u Kutjevu d.d.?

- Ja najavljujem poduzimanje čitavog niza mjera u cilju povećavanja konkurentnosti, dakle nastavak postojećih investicija i započinjanje novih investicija, a sve kako bi se podigla konkurentnost, kako u primarnoj proizvodnji, tako i u proizvodima koje Kutjevo ima, te neke nove. Pored proizvodnje naglasak će se staviti na racionalizaciju samog menadžmenta, ali isto tako i optimalizaciju potrebnog broja zaposlenika, vodeći računa i o socijalnoj slici u kutjevačkom kraju. Dakle nisam spomenuo otkaz, nego racionalizacije.

Kutjevo je lider u proizvodnji vina, jer rijetko ćete pomisliti na nešto drugo kada se spomene Kutjevo. Evo i prvog dana moga boravka ovdje mogu otkriti jedan uspjeh u vinskoj proizvodnji, na 19. Međunarodnom natjecanju Mundus vini u Njemačkom Neustadtu, gdje je bilo na natjecanju 4300 vinskih uzoraka iz 38 zemalja, kutjevačka Graševina Turković, berbe 2015. godine dobila je zlatnu medalju, što je treća zlatna medalja ove godine za kutjevačka vina izvan Hrvatske.

Tu je Kutjevo bilo lider i ostat će lider u vinarskoj proizvodnji, a primarno ćemo staviti naglasak i na neke druge poljoprivredne proizvodnje u sastavu Kutjeva kao što je stočarska proizvodnja.

Stočarska proizvodnja bilježi stalan pad proizvodnje u Hrvatskoj, mislite da ona ima potencijala?

- Apsolutno ima potencijala, jer Kutjevo ima u potpunosti zatvoren lanac, od proizvodnje stočne hrane, do tova i plasmana svježeg mesa. Tu treba samo pojačati aktivnosti. Vjerujem da će doći do pomaka i da će stočarski sektor postati značajno važan. To je sasvim sigurno profitabilan sektor koji treba racionalizirati. Gledano u prostoru lokalnog tržišta naša Mesna industrija Papuk može ovdje postati lider i ne vidim tko bi tu mogao biti konkurentniji. U budućnosti će se razgovarati i što se tiče mesnih proizvoda, jer ne vidim razloga zašto se Papuku ne bi vratila stara slava s kojom su bili u suhomesnatom sektoru i ostaloj mesnoj proizvodnji. Kupac uvijek prepoznaje kvalitetan proizvod, pa tradicionalna proizvodnja postiže na tržištu uvijek dobar uspjeh, posebno što proizvodnja mesnih proizvoda donosi veći stupanj vrijednosti, a time i više cjenovne kategorije. Tradicija, kapaciteti i znanja postoje, pa vjerujem da će se i taj sektor jednog dana ponovno oživjeti.

Tekst/foto: Vladimir Protić