Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 14 Rujan 2016 09:36

Na Starcu se prvo bere sivi pinot

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

BERBA GROŽĐA ZAPOČELA KOD MARKOTE U PLETERNIČKOM VINOGORJU -

PLETERNICA – Nekoliko dana kasnije nego prošle godine, berba grožđa započela je i kod obitelji Markota u Pleterničkom vinogorju, a prve trsove i zrele grozdove obrali su na lokaciji Starac. Prvo se brao sivi pinot koji je pokazao izvrsne karakteristike, ujednačene šećere i kiseline, što ove godine garantira jednu od boljih berbi, po kvaliteti bolju od prošlogodišnje. No po količinama ona neće biti blizu prošlogodišnjoj, jer je u nekoliko navrata tuča učinila štete, pa se na nekim parcelama očekuje od 20 do 40% manji urod.

- Klima ove godine uvjetovala je nešto kasniju berbu, no zato su nam parametri odlični, dovoljno sladora i kiselina. Ako se vrijeme duže zadrži ovakvo nećemo morati brzati s berbom i u 30-tak dana obrat ćemo sve vrste, kako koje dozrijevaju. Krenuli smo s sivim pinotom, nastavljamo sa bijelim sauvignonom, zatim pinotom crnim, shardonayem. Graševine ćemo nešto brati odmah, što ćemo ostavljati za proizvodnju pjenušca, a ostala graševina ide kasnije. Najbolje je sada vrijeme za branje, da boba još ne vrije, a ima od 94 do 96 eksla, kiseline 7,2 a ph 3,2. To je idealno za branje kako kažu enolozi – kaže Marinko Markota, koji sa svojim beračima bere samo zdrave grozdove, a one oštećene od leda ostavlja. Ima dosta oštećenja na rozgi od leda, pa se boji da će se posljedice na lozi osjećati i slijedeće godine.

Obitelj Markota ima preko 34 ha pod lozom, na dvije lokacije, 14 ha na Starcu i preko 20 ha na Klikunu, ponovno revitaliziranom, nekada poznatom vinogorju. Oko 75% svih nasada je graševina, nešto ostalog bijelog sortimenta, a gotovo 20% je crnih sorti grožđa. Na Starcu ove godine je sedma berba, a na Klikunu tek druga berba, dok dio nasada dolazi u rod tek slijedeće godine. Za opremu podruma koristili su uz vlastita i sredstva EU, tako da imaju najmodernije preše u koje stane do 11 tona grožđa, te posebne prese za crno grožđe koje u presama uz lagano okretanje ostaje u maceraciji do desetak dana. Podrumi s inox bačvama su pod stalnim hlađenjem da se ne razvija burno vrenje, nego pod kontrolom, te dobivaju aromatična i lepršava, svježa vina, s kojima su već nekoliko godina osvajali šampionske i zlatne medalje gdje god se pojavili na ocjenjivanju vina.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika