Ispiši ovu stranicu
Subota, 10 Rujan 2016 20:28

Počelo sa ranim sortama muškat i rizvanac na lokaciji Škomić

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJVEĆA VINARSKA KUĆA KUTJEVO D.D. ZAPOČELO BERBU GROŽĐA U SVOJIM VINOGRADIMA

KUTJEVO - Najveća vinarska kuća na ovim prostorima, Kutjevo d.d. počelo je berbu grožđa u svojim vinogradima. Počela je sa ranim sortama grožđa muškat i rizvanac na ravničarskim dijelovima vinograda niže nadmorske visine, prvo na lokaciji Škomić, gdje se nalazi preko 200 ha površina pod vinogradima, najviše graševine. Prvi rezultati najavljuju berbu koja će dati kvalitetnije grožđe i od prošle, vrlo kvalitetne berbe. Na nekim grozdovima vide se tragovi koje je napravila tuča, za što su zamjetne štete od 15 do 30% na količini grožđa, no grožđe pokazuje izuzetno zdravo stanje unatoč i velikim kišama koje su padale protekla dva mjeseca. Za sada nema bolesti na grožđu, od kojih je najveća bortritis grožđa koju izaziva upravo velika količina kiše i vlage.

-Beremo muškat ottonel. Nakon berbe skladištimo grožđe u hladnjače te je tek drugog dana prešanje hladnog grožđa, a ostaje i duže u maceraciji zbog bolje arome. Muškat je poluaromatična sorta i kod nas najranije dozrijeva. Imamo ga ovdje na Škomiću oko dva hektara. Sljedeće što ćemo brati je rizvanac, a tamo negdje od sredine tjedna kreće berba pinota sivog, chardonnaya, zweigelta i traminaca. To su četiri rane sorte koje sve više i bolje prolaze kod kupaca. Iznad 300 metara nadmorske visine grožđe beremo ručno, dok strojno beremo grožđe na nižim visinama za kvalitetno vino koje se tržištu isporučuje u litrenim bocama. Sve što planiramo plasirati u buteljama bere se isključivo ručno - ističe Mladen Perak, direktor vinogradarstva u Kutjevu d.d., dodajući da muškata ottonela imaju i na lokaciji Hrnjevac, koji također ide u berbu, a zbog svoje izuzetne kvalitete na ovoj lokaciji sve količine idu u proizvodnju vina koja će se uglavnom ostavljati za arhivu.

Berba će trajati oko mjesec i pol, najduže graševine, koje se i prostiru na najvećem dijelu površina, a tehnolog u Kutjevu d.d., Zdravko Raguž ističe kako je kvaliteta grožđa zbog većih kiselina, daleko bolja nego lani. - Samo da ne bude kiše jer u srpnju je bilo puno padalina. Ako se zadrži još dva tjedna lijepo vrijeme, bit će idealno. Očekujemo manji prinos za 10 do 20 posto nego lani, no to je još uvijek iznad prosjeka jer lani je bila nezapamćeno dobra godina - rekao je tehnolog Raguž, koji ističe da je lanjska berba imala jake šećere, a slabije kiseline, dok se ovogodišnje grožđe odlikuje upravo izbalansiranim količinama šećera i kiselina.

Kutjevo d.d. ima oko 400 hektara vlastitih vinograda. Ove su godine zasadili dodatnih 20 hektara, no to nije sve.- Plan nam je iduće godine posaditi još 40, a 2018. još 60 hektara novih vinograda. Jedan dio starih nasada se krčio prošle godine, a dio će se krčiti i ove zime, na koje dolaze novi nasadi, koje Kutjevo d.d. sadi uz pomoć EU sredstava iz Vinske omotnice. Imamo ugovorenu i proizvodnju s kooperantima na površinama od 350 hektara kod kojih berba kreće najvjerojatnije idućeg tjedna - naglašava direktor Vinogradarstva Mladen Perak, a te količine će Kutjevo d.d. i otkupiti.IMG 7536

Ručno, vrlo kvalitetne, mirisne i slatke grozdove muškata, bralo je tridesetak berača, a vodila ih je mlada inženjerka Valerija Pavić, koja je završila studij Vinogradarstva, vinarstva i voćarstva na Veleučilištu u Požegi. Upravo na ovim berbama stiče svoja prava iskustva.

Podrumi Kutjeva d.d. su spremni za nove količine vina koja će i ove godine zasigurno brzo i jednostavno naći put do kupaca. Kutjevačka vina ne samo da imaju tradiciju, nego i kvalitetu zbog koje s pravom nose epitet najboljih hrvatskih vina.

Galerija slika