Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 27 Srpanj 2016 14:05

Svake slijedeće godine iz zajedničkog fonda EU pet posto više novca za izravna plaćanja OPG-ovima i poljoprivredi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: ŽELJKO JAKOPOVIĆ, ZAMJENIK POŽEŠKO-SLAVONSKOG ŽUPANA ZA GOSPODARSTVO -

POŽEGA – Elementarne nepogode koje sve češće zahvaćaju Požešku kotlinu uslijed kojih se štete zbrajaju u višemilijunskim iznosima pokušavaju poljuljati brojne poljoprivrednike koji razmišljaju u pravcu baviti se ili ne dalje tim poslom, a razlog takvom razmišljanju je i općenita situacija u poljoprivrednoj proizvodnji u kojoj je profitabilnost ne na nuli već i ispod nje. Mnogi poljoprivrednici naslijedili su baš taj “zanat” od svojih predaka koji su im ostavili sve to ostavili u nasljeđe što im je i na neki način obveza da ostanu na svojoj rodnoj grudi i da nastave raditi ono što najbolje znaju.

Da razloga za optimizam ima u to je uvjeren zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo Željko Jakopović vjerujući u mjere ruralnog razvoja, povećanje sredstava za izravna plaćanja u pripremi je i trajnije rješavanje poljoprivrednog tržišta kroz čvrstu zakonsku regulativu što je jedan od preduvjeta bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.

Proteklog vikenda je održano natjecanje orača Požeško-slavonske županije koje je imalo za cilj ukazati na važnosti kvalitetnog oranja u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji. Zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, agronom po struci i sam duboko uključen u ratarsku i stočarsku proizvodnju, upozorio je na značaj okupljanja mladih poljoprivrednika u smislu edukacije, razmijene iskustava i novih spoznaja bez kojih je teško zamisliti daljnji razvoj u toj proizvodnoj grani.

-Trendovi su potrebni čak i u poljoprivredi, naravno uz čvrstu i odlučnu političku volju. Treba zahvaliti svima koji se bave ovom organizacijom i njegovanjem tradicije natjecanja. Naravno, u odnosu na svijet još smo mladi u tom segmentu, ali po mnogo čemu smo još daleko od svijeta no trendovi su dobri i dobro je da se ovo razvija. Nažalost sve dosadašnje vlade u Hrvatskoj nisu našle pravo rješenje za poljoprivredu. Teški su dani za obiteljska poljoprivredna gospodarstva ali situacija koja dolazi ipak im ide u prilog, jer znamo da se mjere ruralnog razvoja moraju promijeniti. Svi su u političkim krugovima složni kako glavnina sredstava mora ići upravo prema obiteljskim gospodarstvima i malim proizvođačima – kaže Jakopović dodajući kako će to biti osnaženo i EU sredstvima, ali i čvrstom zakonskom regulativom koja će kvalitetnije urediti tržište poljoprivrednim proizvodima.

-Svake naredne godine iz Europskog zajedničkog fonda pet posto više sredstava ići će za izravna plaćanja našim OPG-ovima i poljoprivredi. Razumljivo je da će se i obiteljska gospodarstva morati dodatno prilagoditi, promijeniti način i tehnologiju proizvodnje. Uz te dvije stvari, ruralni razvoj i izravna plaćanja, mislim da i tržište radi u korist male poljoprivrede i primarne proizvodnje jer svi inputi koji će u narednom razdoblju dolaziti u proizvodnju su niži nego što su bili. Uz to, i zakon o poštenoj trgovačkoj praksi uredit će dodatno tržište poljoprivrednih proizvoda te pripomoći jednoj stabilnijoj i kvalitetnijoj cijeni u poljoprivredi i proizvodnji – zaključio je Željko Jakopović dodajući kako su tri ključna razloga zbog kojih obiteljska poljoprivredna gospodarstva trebaju ostati u ovom poslu i razvijati ga. Trebaju prihvaćati nove tehnologije, nove kriterije što jamči perspektivu očuvanja i poljoprivrede i ruralnog prostora i tradicije.

Tekst: pozega.eu