Ispiši ovu stranicu
Utorak, 28 Siječanj 2014 23:46

Otvaraju se veliki potencijali međusobne suradnje

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TURSKA DELEGACIJA VELIKE NACIONALNE SKUPŠTINE U POSJETU POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI  -

U SLIJEDEĆIM GODINAMA MEĐUSOBNU RAZMJENU POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA OD 19 MILIJUNA DOLARA UTROSTRUČITI
POŽEGA – Požeško-slavonsku županiju posjetilo je izaslanstvo Velike nacionalne skupštine Republike Turske, Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ruralne poslove predvođeno predsjednikom odbora Ibrahimom Yigitom. Dočekao ih je domaćin i inicijator posjete saborski zastupnik Franjo Lucić (HDZ), predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, župan Alojz Tomašević i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović.
IMG 7176Na susretu su istaknuti veliki potencijali koje imaju obje države, a posebno regionalne jedinice poput Požeško-slavonske županije. Ibrahim Yigit je istakao da Turska planira u slijedećim godinama trgovinsku razmjenu poljoprivrednih proizvoda s Republikom Hrvatskom, sa današnji 19 milijuna dolara bar utrostručiti, za što ima dosta potencijala. Turska svake godine prihvati 31 milijun turista, posebno njihova pokrajina Anadolija oko 10 milijuna turista i na tom polju postoje velike mogućnosti za suradnju i trgovinu. Velika pokrivenost šumom naše županije, koja ima gotovo 50% teritorija pokrivenom šumom posebno se dojmila člana Odbora Seyfettina Yilmaza, koji upravo u tom sektoru vidi velike potencijale međusobne suradnje, jer Turska ima potrebe za drvetom i šumskom masom.
 - Ovaj susret dogovorio sam već prije u suradnji s Ibrahimom Yigitom, a cilj je predstaviti ovaj dio Hrvatske i našu Požeško-slavonsku županiju, njene prirodne resurse i potencijale, te dogovoriti međusobnu suradnju. Danas ćemo posjetiti Kutjevo d.d., i to Vinariju i vinski podrum i Sjemenarstvo, jer upravo tu proizvodnju planiramo ponuditi Turskoj. Zadaća parlamentarnih zastupnike je poticati na dijalog, povezati ih sa gospodarstvenicima, a oni danas sutra da ostvare povoljan rezultat suradnje – istakao je Franjo Lucić, koji misli da idu dobrom cilju, jer su turski gospodarstvenici već prepoznali potencijale i ulažu u bankarstvo, turizam, a mi im nudimo i ostale naše gospodarske grane, posebno ulaganja u poljoprivredu.
Kao jednu prepreku bržem razvoju odnosa turski parlamentarci istakli su uvođenje viza od ulaska Hrvatske u EU, koje prije nisu bile potrebne. Sada turski poslovni ljudi za dolazak u Hrvatsku moraju vaditi vizu, što svakako ograničava brže kontakte.
 - Naša županija je ulaskom u EU dobila nove pravce razvoja, čime ćemo moći razviti naše kapacitete, naravno uz privlačenje i pomoć sredstava Europske unije. Vjerujem da će i iz današnjih razgovora o poljoprivredi biti rezultata, a slijedeći puta možemo razgovarati o turizmu i turističkima kapacitetima naše županije. Vaša iskustva nama će svakako dobro doći i nadam se jednoj lijepoj suradnji – rekao je župan Alojz Tomašević.