Ispiši ovu stranicu
Petak, 17 Siječanj 2014 10:35

Proizvodnja iz obnovljivih izvora i ušteda energije javne rasvjete

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRAD PLETERNICA U PILOT PROJEKTU 30 SLAVONSKIH NASELJA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI -

PLETERNICA – Pleternica je prvi grad u Hrvatskoj koji ulazi u projekt kojim se u manjim gradovima i općinama ulazi u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, vode i sunca, te novim tehnologijama ušteda potrošnje energije u javnoj rasvjeti koja je sve veći izdatak nedovoljnih proračunskih sredstava općina i manjih gradova. - Postati prvi zaslužili smo time što smo prvi grad u Hrvatskoj koji ima u vlasništvu svoju malu hidroelektranu i što prvi u našoj županiji imamo svoju solarnu elektranu na Poduzetničkom inkubatoru. Svi gradovi i općine sIMG 6317 područja naše županije koji budu zainteresirani mogu se uključiti u ovaj projekt, jer projekt predviđa u 2014. godini uključiti 30 naselja s područja Slavonije. Mi ćemo ostvariti poticaje za gradnju novih kapaciteta u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, a kroz uštede u potrošnji energije u javnoj rasvjeti isplatit ćemo taj projekt bez za sada ulaganja u projekt, što je za nas vrlo povoljno. Oko 2,5 milijuna kuna sredstava će uložiti zainteresirana tvrtka, a projekt će isplatiti sam sebe kroz 6 godina i tada prelazi u naše vlasništvo – istakla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja dodaje da su već napravili projekt za još jednu mini hidroelektranu na rijeci Orljavi, a postojeću sunčevu elektranu će udvostručiti po snazi proizvodnje s 15 na 30 KW. Sva svjetleća tijela na javnoj rasvjeti bit će zamijenjena novima, znatno štedljivijim izvorima svijetlosti.
Inicijativu za ovaj projekt pokrenuo je saborski zastupnik Franjo Lucić, a punu podršku projektu dao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je Poduzetničkom inkubatoru Pleternica sazvao i koordinaciju načelnika i gradonačelnika s područja Požeško-slavonske županije da se iz prve ruke upoznaju s projektom i uključe u njega. – Na sastancima koordinacije gradonačelnika i načelnika naših 10 lokalnih jedinica razgovaramo o projektima, a sada ćemo se upoznati s jednim konkretnim projektom proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u čemu je Pleternica već svijetli primjer. Još nekoliko naših općina imaju priliku da se uključe u ovaj projekt, gdje mogu dobiti gotovo besplatno određene sustave za proizvodnju energije putem solarnog sustava, a istovremeno ostvariti i velike uštede na javnoj Sunčana elektrana sage 15 KW na krovu Poduzetnikog inkubatora pleternicarasvjeti. Bitno nam je i grad Požegu uključiti u taj projekt jer do sada nije bio uključen niti u jedan projekt financiran iz fondova Europske unije – rekao je župan Tomašević.
Nositelj projekta je tvrtka Logistika javne rasvjete iz Zagreba koja će projekt nakon ovog pilot projekta ponuditi i ostalim manjim naseljima na području cijele RH. To je zaokružena cjelina proizvodnje energije kroz solarne elektrane uz javnu rasvjetu koja novim tehnologijama ostvaruje znatnije uštede od dosadašnjih sustava javne rasvjete. – U okviru postojećih troškova koje lokalne zajednice imaju za javnu rasvjetu provođenjem nove tehnologije ostvaruju se velike uštede i sama investicija se otplaćuje tijekom 5-6 godina eksploatacije. Bit je objedinjavanje proizvodnje kroz solarni sustav i manja potrošnja u sustavu javne rasvjete. Partneri uIMG 6293 projektu financiraju cijeli sustav, dio sredstava financira se iz sredstava EU, a projekt na nivou RH vrijedan je 10 milijuna eura. Općine koje sada uđu u projekt neće imati nikakvih financijski izdataka. Plaćat će samo onoliku ratu struje koliku su plaćali i do sada, a nakon eksploatacije od 6 godina sve ostaje njima u vlasništvu i daljoj eksploataciji koja će im donijeti velike uštede – istakao je Zdravko Krmek iz tvrtke Logistika javne rasvjete.
AGM Kruna