Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 09 Siječanj 2014 13:28

Nije postignut cilj udruživanja poljoprivrednika

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA POLJOPRIVREDNIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE „LEDINA“ -
 

DONJI EMOVCI – Za sve članove Udruge poljoprivrednika naše županije „Ledina“ organizirano je druženje na seoskom imanju „Zlatni lug“ na kojem su istaknuti i problemi s kojima se i dalje susreću poljoprivredni proizvođači naše županije. Bila je to jedna za poljoprivrednike teška godina, no i sami poljoprivrednici moraju više raditi na svom organiziranju, udruživanju, od strojnih prstena do zadruga i zajedničkog nastupa, kako u nabavi repromaterijala, tako i prodaji svojih proizvoda. Blagdanskom druženju nazočili su i gosti saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević, zamjenici župana Željko Jakopović i Ferdinand Troha, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, kaptolački načelnik Mile Pavičić te predstavnici banaka, osiguravajućih društava i tvrtki poljoprivredne branše.
- Još uvijek nismo u potpunosti zadovoljni radom naše udruge, jer temeljni cilj udruživanja još nije postignut, jer još nismo uspjeli našu proizvodnju pojeftiniti, a naš proizvod prodavati skuplje na tržištu. Većina naših članova poljoprivrednih proizvođača nije financijski neovisna, nego ovisimo o bankama, a na brojne faktore u proizvodnji ne možemo utjecati. Iako nam je temeljni cilj bio udruživanje radi stvaranja strojnih prstena, zadruga, zajedničkog nastupa, gdje bi mi svi zajedno poboljšali svoj dohodak – istaknuo je Danijel Šćiran, predsjednik Ledine.
- Mi kao poljoprivrednici previše ovisimo o bankama, nemamo svoga kapitala i zbog toga plaćamo uz kamatu i veću cijenu za repromaterijal. Kako smo već prezaduženi nemožemo većina ni koristiti povoljna sredstva HABOR-a za financiranje proizvodnje koja su samo 3% kamata. Kredite inače teško dobivamo u poslovnim bankama, jer tako jedino možemo smanjiti cijenu našeg ulaza repromaterijala, a na izlaznu cijenu proizvoda više ne možemo utjecati, jer tu su veliki lobiji. Smanjili su nam poticaje, repromaterijal porastao nekoliko puta a cijenu našeg proizvoda imamo kao prije desetak godina – rekao je Ivica Malnar, dopredsjednik Ledine.
- Država je zaista zakazala, nije riješeno pitanje državnog zemljišta, nisu u cijelosti isplaćeni poticaji, nije pomogla u elementarnim nepogodama, posebno zaštitila npr. proizvođače duhana koji su pretrpjeli veliku štetu od prvog mraza. U 2014. godini očekujemo sredstva od ruralnog razvoja, iako tu još država nije učinila ništa, no mi smo optimisti. Malo nam to sliči kao tanjur pun juhe, ali nemamo još žlicu – zaključio je Danijel Šćiran.