Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 14 Studeni 2013 18:43

Prvi puta netko pitao koje probleme susreću

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ČELNICI LOKALNE SAMOUPRAVE OBIŠLI VELIKE I SREDNJE GOSPODARSTVENIKE -

POŽEGA – Ovo je prvi puta da nas netko uopće obiđe, dođe do nas te da pita s kojim problemima se susrećemo. Da li ćemo zajedno moći što riješiti ili ubrzati tek ćemo vidjeti, ali za nas puno znači ova dobra volja i podrška koju nam pružaju – rekao je vlasnik tvrtke Alles, Thomas Pandžić, koji je primio delegaciju lokalne samouprave, saborskog zastupnika Franju Lucića, župana Alojza Tomaševića i gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića. Oni već nekoliko dana obilaze velike i srednje gospodarstvenike na području gradova Lipika i Pakraca, koje su već obišli, te Požeštine, koja je upravo na redu. Obišli su tvrtke Plamen, Alles, APP, Zvečevo, Kutjevo d.d., a obići će i ostale subjekte, ali i male poduzetnike.IMG 2972

 - Mi smo obećali da ćemo biti s našim privrednicima, koji stvaraju dohodak u našoj županiji. Mi se želimo konkretnije upoznati s djelatnostima, proizvodnjom, brojem djelatnika, sa tendencijama i namjerama razvoja. Čestitam im što u ovom vremenu drže svoju tvrtku i razvijaju je. Najveći problemi koje poduzetnici ističu da oni žele investirati, žele se razvijati, a problematika nastaje u našim ministarstvima u Vladi RH koja na žalost ne prepoznaje namjere i ciljeve naših privrednika. Mi u našoj županiji želimo rame uz rame s našim privrednicima krenuti u razvoj županije – kaže župan Tomašević koji žali što ministarstva i Vlada ne raspisuju natječaje za europske fondove i u tome debelo kasne. Birokracija koja je sada još veća otežava poduzetničke projekte.

Grad Požega je nedavno otvorio i Ured za europske integracije koji je na pomoći poduzetnicima. – Ovaj ured je opravdao svoju svrhu jer ministarstva ne raspisuju natječaje koje bi lokalna zajednica trebala, to debelo kasni i stvara nam jedan problem u planiranju razvoja grada Požege. Što se tiče udruga oni su svoje programe kandidirali i tu smo zadovoljni, a ovom posjetom želimo pokazati da u ovoj lokalnoj zajednici nitko nije izoliran, da nećemo biti udaljeni od poduzetnika – rekao je gradonačelnik Neferović koji je istakao da je upravo svojim dolaskom zatekao da jedan projekt gospodina Pandžića ima zastoj u gradu od 5 mjeseci te da je to odmah potaknuto i više se nesmije dogoditi.

 - Želimo poduzetnicima reći da su naša vrata uvijek otvorena i da se želimo uključiti u ubrzanje procesa sa kojima su imali problema u svom razvoju. Ja ću kao saborski zastupnik pomoći svima kad je riječ o fondovima, posebno strukturnim i kohezijskim fondovima, mjestima gdje je teže, jer bez obzira što svi govorimo o ubrzanju procesa razvoja to još danas ide teško. Želimo pomoći i na raspolaganju smo – rekao je Franjo Lucić dodajući da u našoj sredini želi što više ovako uspješnih poduzetnika.

 - Problema je jako puno i pitanje je dali itko više može išta napraviti, jer je vrlo loša klima. Ovo nije dobra situacija za poduzetništvo i neznam gdje će to završiti. Dešava nam se represija od porezne uprave i upravo s ovim predstečajnim nagodbama u kojima se oni namiruju a mi neznamo što ćemo dobiti. Nije isto kada će ti netko novac vratiti za pet godina i u smanjenom iznosu i za 40%. Na žalost problema s dokumentacijom za razvoj Zlatnog luga imamo i danas, a nakon nekoliko godina čekanja papira za cestu situacija se mijenja i sada moramo raditi sve nanovo. Što se tiče projekata za EU to će isto ići teško, mi smo predali jedan projekt i odbili su nas zbog neke gluposti. Utrošili smo sredstva za izradu projekta, imali obećanja, a sve je palo u vodu – kaže Thomas Pandžić iz tvrtke Alles.

Plamen čekao dozvolu godinu dana

IMG 2963Sličnu problematiku iznijeli su i u tvrtki Plamen, tvrtki koja ostvaruje dobit, stalno investira, povećava izvoz, zapošljava nove djelatnike, proširuje asortiman proizvoda i slovi kao jedna od najboljih metalnih tvrtki u okruženju i cijeloj Hrvatskoj. No upravo na dozvolu za novu topionicu i investiciju od 60-tak milijuna kuna čekali su godinu dana. Svaki dan se susreću s novim birokratskim problemima. – Koliko problema imamo mi to ne možemo danas nabrojati. Ulazak u EU donosi nešto promjena u tom poslovanju i imamo bar uvjete za poslovanje pomalo iste. Ulazak nam je donio nižu cijenu plina i struje, jer smo do sada našem HEP-u u desetak godina dali 50 milijuna kuna nečega, što je bila pljačka. Nova topionica dat će nam novi zamah i povećanje IMG 2959proizvodnje, pa ćemo sa 14 tisuća tona odljevaka proizvodnju povećati na 18 tisuća tona odljevaka – rekao je predsjednik Uprave Plamena Milan Matijević, navodeći da su u investiciju zato što je veća od 20 milijuna kuna išli preko Ministarstva koje je trebalo ubrzati taj proces, a čekali su godinu dana. Pitamo se dali čovjek treba nešto raditi ili investirati u Hrvatskoj jer morate biti pravi virtuoz da riješite birokratske barijere.

 Direktor Vinko Matijević navodi da se smanjenje zdravstvenog doprinosa koji im je donio 500 tisuća kuna nije puno dobilo jer na drugom mjestu povećanjem drugih davanja a posebno na energiji odnio 2,5 milijuna kuna. – Ako se tako barata onda je to krivo. Koje to reforme pred vama političarima predstoje, jer strašno je koliko smo mi zaostali u rješavanju problema. Odnos ekonomskih politika još je daleko od stvarnosti i cilja da zaposlimo ljude – dodaje Vinko Matijević koji ističe da se uglavnom okreću tržištu samo zapadne Europe. Nova investicija donijet će posao za stotinjak novih radnika.