Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 14 Studeni 2013 16:49

Prvi Dan polja cvjetače - karfiola

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KLASTER PROIZVOĐAČA POVRĆA ZLATNA DOLINA -

LAKUŠIJA - Udruga klaster proizvođača povrća “Zlatna dolina” organizirala je  1. Dan polja cvjetače - karfiola.  Skupu su prisustvovali članovi udruge i ostali zainteresirani za povrtlarstvo, te zamjenik župana Željko Jakopović i Domagoj Katić zamjenik  gradonačelnice Pleternice.Uzvanici na polju karfiola kod OPG Čengić iz Lakušija kraj pleternice

- Naša udruga broji 58 članova od kojih se 14 odlučilo na organiziranu proizvodnju cvjetače, odnosno karfiola. Svi zajedno ovu su povrtlarsku kulturu zasadili na površini od 18 hektara a prodaju smo za sve njih organizirali preko PIK Vinkovci. Zadovoljni smo suradnjom koju smo uspostavili s njima kao i dogovorenom otkupnom cijenom od minimum 2 kune za kilogram, plus PDV. Nadamo se kako ćemo ovu proizvodnju nastaviti i još širiti jer hrvatsko tržište sve više potražuje karfiol – rekao je predsjednik Perica Orozudruge Perica Oroz.

Prvi dan polja cvjetače - karfiola održan je na polju Krešimira Čengića iz Lakušije koji se već godinama intenzivno bavi poljoprivredom. - Uz karfiol sadimo i kupus, papriku te brokulu. Sam karfiol je ove godine posađen na nekih hektara i pol zemlje i urod je jako dobar za prvu godinu sadnje. Berba još traje ali, očekujem kako ćemo imati oko 4 i pol vagona cvjetače – kazao je Krešimir Čengić.

Dobar način rada i organiziranja proizvođača u klaster pohvalio je zamjenik župana Željko Jakopović, te dodao da su upravo ovakva udruživanjaKrešimir Čengić proizvođača, koji zajedno osvajaju i tržišta naša budućnost, jer usitnjeni i neorganizirani poljoprivredni proizvođači neće uspjeti na tržištu.