Ispiši ovu stranicu
Utorak, 15 Listopad 2013 17:42

Rani mraz završio berbe duhana

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

HRVATSKI DUHANI OČEKUJU MANJE PRINOSE  -

 

* S proizvodnih površina od gotovo 4.000 hektara očekivao se urod od 9.500 do 9.800 tona duhana, ali je rani mraz početkom listopada prouzročio značajne štete na neobranim poljima duhana pa će urod biti manji

* Štete od mraza bit će poznate nakon otkupa duhana do 15. studenoga, a one neće biti nadoknađene proizvođačima, jer duhan nije bio osiguran od tog rizika nego samo od rizika tuče i olujnog vjetra

 

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji završene su ovogodišnje berbe duhana na proizvodnim površinama od gotovo 4.000 hektara. Međutim, konačni rezultati berbi znat će se nakon završetka otkupa duhana ovogodišnjega roda do 15. studenoga s obzirom da su berbe zbog ranog mraza završile desetak dana prije od uobičajenih agrotehničkih rokova do sredine listopada. Mraz je na cijelom sirovinskom području Podravine i Slavonije na poljima duhana prouzročio značajne štete, jer je do završetka berbe preostalo još nekoliko gornjih branja na stabljikama duhana. Stoga se gotovo sa sigurnošću može ustvrditi kako neće biti u cijelosti ostvaren plan ovogodišnje proizvodnje duhana od 9.500 do 9.800 tona duhana.

Diol. ing. Mirko Boić- Evidentne su štete na neobranim duhanima od tako dosad neuobičajenog i intenzivnog ranog mraza početkom listopada, što je dosad nezabilježeno u posljednja dva desetljeća na ovom našem sirovinskom području Podravine i Slavonije. Osim nas, ove godine sličnu ili istu situaciju imali su i proizvođači duhana u susjednim zemljama. Obišli smo cijelo naše sirovinsko područje na kojemu smo se uvjerili u štete na duhanu i nezahvalno je prognozirati koliko je duhana zbog mraza ostalo na poljima. Kad analiziramo koliko je duhana iz ovogodišnjih berbi osušeno u sušnicama onda se dolazi do nekih drugih podataka. Prave podatke o visini štete i količinama duhana znat ćemo kad se završi otkup ovogodišnjeg roda duhana do 15. studenoga - ističe dipl. ing. Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dodajući kako su duhani koji su sađeni početkom svibnja imali normalnu vegetaciju i na njima gotovo da i nema oštećenja ili su znatno manja, dok su na duhanima koji su kasnije sađeni oštećenja znatno veća te da mraz nije prouzročio nikakve štete na duhanu tipa burley s obzirom da su njegove berbe znatno ranije završene.

Da nevolja za proizvođače duhana bude veća njihov duhana u polju redovito je osiguran od rizika tuče i olujnog vjetra, ali ne i od mraza, jer su premije osiguranja visoke, a do dosad nije bilo ni potrebe za tim s obzirom da su berbe duhana uobičajeno završavale sredinom listopada prije pojave prvih mrazeva.