Ispiši ovu stranicu
Petak, 11 Listopad 2013 14:21

Buča u prehrani

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ZNANSTVENO STRUČNI SKUP O BUNDEVI -

POŽEGA – Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, Medicinski fakultet u Rijeci, Obrtnička škola Požega i OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca sudjelovali su na znanstveno stručnom skupu „Buča u prehrani“ koju je organiziralo Veleučilište u Požegi. Cilj skupa je bio kroz više znanstvenih radova i dobrih primjera približiti buču široj javnosti, istaći njene prednosti kao hrane, dodataka hrani, te korisnosti kvalitetnog ulja koje dobivamo od buče.IMG 0679

 - Cilj nam je bio popularizirati ovu vrijednu namirnicu, približiti je široj javnosti istaći njena bogatstva koja povoljno djeluju na naš organizam. Ovakav skup održavamo prvi puta u suradnji s Udrugom proizvođača bučinog ulja – rekla je viša predavačica na požeškom Veleučilištu, Valentina Obradović, dipl. ing.

Udrugu proizvođača bučinog ulja Hrvatske predstavio je Ivan Grbić, dipl. ing., predsjednik udruge a za našu javnost poznati proizvođač i organizator proizvodnje buče golice, te proizvođač hladno prešanog djevičanskog bučinog ulja, bučinih koštiva i pekarskih proizvoda s dodatkom bučine koštice. Udruga danas broji 14 proizvođača bučinog ulja. – U udruzi je nekoliko većih proizvođača ulja ali i oni posve mali proizvođači koji baštineći tradiciju i znanja svojih predaka proizvode manje količine bučina ulja dopunjujući na taj način svoj kućni proračun. Smatramo da svi zajedno doprinosimo ruralnom razvoju i promidžbi našeg proizvoda koji je izuzetne kvalitete, ne samo u okvirima Hrvatske, već i šire. Udruga je na svojoj prvoj izložbi bučinih ulja 2011. godine u Ivanić gradu izdala i deklaraciju o bučinom ulju – smaragdu kontinentalne Hrvatske – rekao je Grbić,

Kako na bundeve djeluju pčele i koja je njihova važnost u proizvodnji bundeva izložio je Davorin Krakar, dipl. ing. iz Pčelarske udruge Zlatna dolina Požega, a da je bučino ulje odličan antioksidant i dodatak prehrani koji drži pod kontrolom slobodne radikale koje unosimo u organizam, pojasnio je prof. dr. sc. Srećko Valić. O kvaliteti i autentičnosti bučinog ulja, otkrivanju patvorenog bučinog ulja govorila je doc. dr. sc. Sandra Neđeral, a o primjeni prirodnih antioksidansa u funkciji veće oksidacijske stabilnosti hladnog prešanog bučinog ulja izlagao je prof. dr. sc. Tihomir Moslavac. Kakvu kvalitetu dobivamo kad kod pripreme marmelade od marelice jedan udio zamijenimo dodatkom buče istražila je i prikazala Helena Marčetić, dipl. ing. iz Kutjeva d.d. a kako se bučine sjemenke mogu primijeniti u proizvodnji čokolade i konditorskim proizvodima istražila je i prikazala mr. sc. Marica Ploužek iz Prehrambene industrije Zvečevo.

Svoj štand sa proizvodima imala je i Učenička zadruga Cucurbita ( latinski bundeva) iz OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu na kojemu su izložili proizvodnju svojih zadružnih vrtova, te proizvoda koje izrađuju koristeći uzgojene kulture. – Ovdje smo izložili bučino ulje od buće koju smo sami uzgojili, a ulje smo proizveli u Uljari Grbić, zatim sapune od bučinog ulja s dodatkom lavande koju također uzgajamo. Imamo i mirisne vrećice koje smo sami napravili uz pomoć naših nastavnica Maje Davidović, prof. biologije i Danijele Pijević, prof. bilogije i kemije. U vrtu rade i uređuju ga učenici, a uz povrtnjak uzgajamo i cvijeće - rekla je učenica 8. razreda Paula Žilić.

 - Ovdje smo izložili i masti od nevena, ljiljana i lavande koje smo sami spravili, a za razne bolove, opekline i dr. To sami spravljamo na pari, dodajemo vosak i eterično ulje, sve po recepturi koje su nam dale naše nastavnice – pojasnila je Lea Mandić, učenica brestovačke škole.