Ispiši ovu stranicu
Petak, 04 Listopad 2013 09:59

Buduće krojačice prezentirale svoje kreativno umijeće

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

OBRTNIČKA ŠKOLA NA OBRTNIČKOM SAJMU  -

 

POŽEGA - Učenice Obrtničke škole koje se školuju za zanimanje krojačice na Obrtničkom sajmu izložile su dio svojih radova. Našlo se tu i unikatnih jastučića za pribadače ali i torbica, novčanika, te drugih ukrasnih i uporabnih sitnica bez kojih ne može niti jedno kućanstvo.

IMG 0367Izloženi radovi prema riječima Katice Ošust, koja predaje praktičnu nastavu nisu samo strojni već je dobar dio ukrasa ručno rađen.

- Prezentiramo našu tekstilnu radionicu i proizvode koji su u njoj nastali. Riječ je o učeničkim radovima koji su nastali od ideje do realizacije gotovih proizvode. Tu možemo vidjeti i koliko su oni vrijedni i kreativni. Nastojimo njegovati tradiciju ovoga kraja te koristimo ovdašnje motive. Ostalo je stvar kreativnosti samih djevojaka. IMG 0372One starije već samostalno šiju odjela po mjeri tako da vide kako nastaje odjevni predmet za primjerice kuhare i konobare od ideje do samoga kraja. Unatrag nekoliko godina mi stvarno nemamo problema s upisom u prve razrede budući da su sva mjesta za zanimanje krojača popunjena već u prvom upisnom krugu i to nas raduje. Naše su radionice suvremeno opremljene te i to zasigurno pridonosi toj činjenici - rekla je Ošust dodajući kako je zahvaljujući potpori iz EU fondova suvremeno opremljena učionica za konstrukciju pripremu i dizajniranje tako da učenici mogu ići u korak sa svime.

IMG 5659Uz krojače tu su i odjevni te modni tehničari. - Svi oni koji završe za krojače mogu dalje nastaviti s obrazovanjem s polaganjem razlike ispita. Ovakvi sajmovi i slične priredbe vjerujem da pridonose popularizaciji obrtničkih zanimanja. Ja sam prvo htjela ići za odjevnog tehničara no nisam upala pa sam eto upisala krojačku struku i mogu reći da mi se to vrlo sviđa. Ima tu uradaka koje sam i sama radila od šeširića za igle do kuhinjskih krpa. Eto savladali smo i umijeće šivanja suknji i hlača po mjeri. Sebe ne vidim samo kao krojačicu. Svoje ću znanje nastojati iskoristiti i za druge složenije kreacije - rekla nam je učenica Viktorija Ulafić.

 

Modna revija učeničkih modela i frizura

Na pozornici u Dvorani Grabrik u petak poslije podne održana je i modna revija modela koje su kreirali sami učenici, manekeni su također bili učenici, a za frizure su bili zaduženi požeški obrtnici frizeri. Već poslije podne u Frizerskim salonima Estetic u Orljavskoj ulici i Sanja i Vlasta u Primorskoj ulici zatekli smo užurbane pripreme i uređivanje modela za nastup. Na fotografijama možemo vidjeti zaista odlične kreacije samih učenike, te maštovite frizure.IMG 5731