Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 20 Lipanj 2013 10:06

Na ocjenjivanje pristigla 32 uzorka

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

33. POŽEŠKA KULENIJADA -

POŽEGA - Tradicionalna požeška "Kulenijada" koju  već pune 33 godine organizira Turistička zajednica grada Požege ove je godine okupila 30 kulenara iz pet kontinentalnih županija koji su donijeli 32 uzorka kulena.IMG 2852

 - Od pristiglih kulenova na ocjenjivanje četiri su osvojila zlatnu medalju, 11 će dobiti srebrna odličja, a njih 14 brončanu. Tri kulena nisu skupila dovoljno bodova i ostala su bez priznanja – priopćio je Bruno Horvat, direktor ureda TZ grada Požega na tiskovnoj konferenciji u Mesnoj industriji Papuk nakon ocjenjivanja kulenova.

Ocjenjujući ovogodišnje uzorke izuzetno dobrim i visoke kvalitete predsjednik komisije Marko Krznarić podsjetio je kako je dobra kvaliteta u proizvodnji kulena prisutna već unatrag nekoliko godina. - Ovogodišnji su kuleni IMG 2851nadprosječne kvalitete čemu su svakako pridonijeli i povoljni klimatski uvjeti ali i praćenje tehnologije proizvodnje od zrenja do čuvanja - rekao je Krznarić dodajući kako bi po njemu na idućim kulenijadama u Komisiji za ocjenjivanje trebali biti i sami proizvođači  i to oni najbolji koji su se dokazali na ovakvim ocjenjivanjima.

Potvrđujući kako su ovogodišnji kuleni iznad prosječne kvalitete  te bez tehnoloških pogrešaka koje su bile prisutne  prijašnjih godina član komisije Đuro Majurdžić je istaknuo kako mu je ipak žao što na ocjenjivanje nije pristigao veći broj uzoraka.

Član komisije Mario Škrivanko osvrnuo je ne kriterije kojima su se rukovodili prilikom ocjenjivanja kulena.IMG 2932

Veliki interes građana za degustaciju

 Ova najdugovječnija gastro-priredba u Hrvatskoj u sklopu koje je održana i javna degustacija za građane Požege ponovno je pokazala zašto je kulen tako cijenjena slavonska delicija. Naime ocijenjeni su kuleni na javnoj degustaciji tradicionalno upriličenoj u pješačkoj zoni „planuli“ za tri minute. Građane Požege i goste na degustaciji zabavljali su tamburaši i članovi GKUD Požega.

IMG 2943Ovogodišnju je Kulenijadu otvorio  poznati požeški kulenar, utemeljitelj udruge kulenara, osnivač i sudionik prvih kulenijada Zdravko Klesinger. Svečanosti su nazočili župan  Alojz Tomašević sa suradnicima, požeški gradonačelnik Vedran Neferović sa suradnicima te drugi uzvanici.

Završna svečanost Kulenijade na kojoj će kulenarima biti uručena priznanja održat će se 28. lipnja u Gospodarskoj komori Požeško-slavonske županije.

Galerija slika