Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 10 Srpanj 2022 12:27

Izgradnja Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u rijeku Orljavu očekuje se do 2023.

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - U fazi izgradnje nalazi se Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Požege, dijela općine Velika i općine Brestovac kao završni dio Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Požega na rijeci Orljava.

df976637039f6dd29f7865521bc11a89 XLDirektor požeške tvrtke za vodne usluge Tekija d.o.o. Anto Bekić pojasnio je da se radi na rekonstrukciji i dogradnji uređaja, drugom i trećem stupnju pročišćavanja, za ukupni kapacitet 33.500 stanovnika. U njega se dovodi otpadna voda iz najvećeg dijela grada Požege, dijela općine Velika te cijele općine Brestovac.
Uređaj će po dovršetku vodu pročišćavati na najvišu razinu nakon čega će se u Orljavu vraćati voda odgovarajuće kakvoće. Ugovoreni su radovi u iznosu od 66,7 milijuna kuna. Posljednja dva mjeseca dinamika radova znatno je pojačana te je izbetonirana ploča i dio zidova SBR bazena, srca cijelog uređaja. Završetkom građevinskih radova pristupit će se montaži strojarske i elektroopreme. Završertak investicije očekuje se do kraja 2023. godine i potpuno funkcioniranje cijelog sutava na odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda grada Požege.

Radove je obišao gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić, te izrazio  svoje zadovoljstvo dovršetkom radova u samom gradu, jer su građani dobili bitno bolje uvjete, a sve otpadne vode ići će na pročišćavanje, čime se pridonosi i poboljšavanju zaštite okoliša. – Stvaraju se sasvim novi uvjeti za dalji razvoj Požege u smislu zaštite okoliša i ekološkog razvoja grada. Čekamo da i ovaj dio projekta bude završen, bez kojega je sve to skupa nepotpuno. Požega će dovršetkom ovog projekta biti čist grad i ugodan za življenje - izjavio je gradonačelnik te zahvalio građanima na strpljenju tijekom opsežnih radova na području grada.df976637039f6dd29f7865521bc11a89 2 XL

Obilasku radova uz stručnjake iz Tekije nazočili su i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević te voditelji projekta aglomeracioje Požega i izvođača radova tvrtke Presoflex gradnja.