Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 26 Lipanj 2022 08:51

Kako ublažili gospodarske i socijalne negativne učinke te financijski pomoći poljoprivrednim sektorima

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem te ravnateljem Uprave ribarstva Antom Mišurom 23. lipnja 2022. godine, održala sastanak s predstavnicima sektora ribarstva i akvakulture na temu aktualnih poremećaja na tržištu i izazova u sektoru prouzročenih rastom troškova proizvodnje te ratom u Ukrajini. Istim je povodom u petak, 24. lipnja, uz državne tajnike Tugomira Majdaka i Zdravka Tušeka, ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića te ravnateljicu Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju  Anitu Sever-Koren ministrica održala sastanak s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske poljoprivredne komore na čelu s predsjednikom Mladenom Jakopovićem. 

Ministarstvo poljoprivrede svjesno je trenutačne teške situacije s kojom je suočen sektor poljoprivrede, prehrambene industrije, ribarstva i akvakulture kroz povećanje ukupnih troškova pa tako i troškova energenata. Upravo iz toga razloga redovno se održavaju sastanci s relevantnim dionicima i predstavnicima proizvođača i prerađivača, a kako bi se ublažili gospodarski i socijalni negativni učinci te financijski pomoglo sektorima, aktiviraju se svi raspoloživi mehanizmi pomoći i provode brojne mjere potpore namijenjene ratarima, stočarima te svim poljoprivrednicima i  poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture.

Predstavnici ribarskog i akvakulturnog sektora jasno su istaknuli probleme s povećanim troškovima proizvodnje i prerade, ali i pohvalili rad ove Vlade i Ministarstva. Osim provedbe naknada za obustavu ribolovnih aktivnosti i redovnih potpora u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, intenzivno se radi na uspostavi novoga modela pomoći na razini EU u obliku kompenzacije za dodatne troškove i izgubljene prihode koji su nastali zbog poremećaja na tržištu i negativnih učinaka u lancima opskrbe, hrvatskim ribarima na raspolaganju je 105 milijuna kuna iz državnog proračuna, a u novom programskom razdoblju do 2027. godine za hrvatski sektor ribarstva i akvakulture osigurano je 2,6 milijardi kuna. U kontekstu dodatne krizne pomoći ispitat će se interes ribara kada su u pitanju financijski instrumenti odnosno investicijski krediti i obrtna sredstva.

Tijekom sastanka s HGK, HPK i HOK-om naglašena je važnost intenziteta i brzine potpora te su istaknuti problemi domaćih proizvođača u praćenju rasta cijene rada i energenata, posebice u najosjetljivijim sektorima stočarstva. Također, izražena je potreba da se pokrene dodatna međuresorna rasprava koja će doprinijeti jačanju cijelog prehrambenog lanca i otpornosti na krize te bolje povezati sektor hrane sa sektorom energije, okoliša, i turizma. Ministrica Vučković je naglasila kako ova Vlada i Ministarstvo aktivira sve raspoložive mehanizme pomoći te je na usvajanje upućen program pomoći sektoru stočarstva vrijedan 80 milijuna kuna, a u pripremi je i izvanredna potpora za poljoprivrednike i prerađivače koja će se financirati iz Programa ruralnog razvoja.