Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 22 Lipanj 2022 12:40

Vinski šampion Regije Balaton vino Chardonay Vinarije Soldo iz Vetova

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

VETOVO - U gradu Szolosgyorok u mađarskoj regiji Balaton održano je Međunarodno natjecanje u kvaliteti vina na kojem se na ocjenjivanju našlo 135 uzoraka. Na natjecanju već nekoliko godina sudjeluju i vinari kaptolačkog i kutjevačkog vinogorja, a na ovo natjecanje je pod vodstvom predsjednika Ferdinanda Novaka iz Udruge vinara Vino-kap Kaptol otišlo ukupno 22 uzorka vina iz našeg kraja. Već nekoliko godina vina kaptolačkih vinara odnosila su Zlatne medalje na ovom natjecanju, a ove godine osvojili su vrhunac.

Vino Chardonay berbe 2020. godine iz Vinarije Soldo iz Vetova osvojilo je najveći broj bodova od svih vina i tako postalo Šampionsko vino.

Ukupno su vinari Udruge Vino-kap osvojili 7 zlatnih medalja, 12 srebrnih medalja i 2 bronce. Za svoja vina zlatne medalje još su dobili Pavlović, Došen, Novak, Zadro, Vinarija Kaptol, Veleučilište u Požegi i Soldo, sve za graševine.

Chardonnay koji je osvojio šampionsku titulu ustvari je vino koje je napravio sin Gojka Solde, Mirko Soldo, a o kojemu smo već pisali.

To je njegovo prvo vino koje je u potpunosti sam pripremao i odnjegovao u klasi vrhunskog suhog vina sa 13,5% alkohola. Berba Chardonnay održavala se na mikro lokaciji Mikića brdo i odnjegovano je u inox bačvama. Iz te berbe ukupno je bilo 5.000 litara visoko kvalitetnog Chardonnay-a, koji je već u dvije trećine plasiran na tržište, uglavnom Zagreb i Jadranske destinacije.

"To mi je 1. vino koje sam napravio, sada već imam još nekoliko berbi, i posebno sam sretan i zadovoljan ovim uspjehom. To će mi svakako biti dalja vodilja u napredovanju i završetku školovanja, jer imam još nekoliko ispita na Veleučilištu u Požegi na Studiju vinogradarstva, vinarstva i voćarstva. Naša vinarija pod vodstvom moga oca dostigla je već odlične rezultate, vina su nam nagrađivana na brojnim vinskim natjecanjima, a mislim da sam na najboljem putu da to uspješno nastavim." - rekao je Mirko Soldo, koji ima još jednu veliku ljubav, a to je nogomet. Igra u vetovačkom NK Graševina, ali odlaze i na brojne turnire diljem Hrvatske.

IMG 5611

Na kraju je nakon domjenka i proslave šampionske titule sa članovima udruge Vino-kap, predsjednik Ferdinand Novak uručio Gojku Soldi i člansku iskaznicu Udruge Vino-kap iz Kaptola kojoj se nedavno pridružio u članstvu.