Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 01 Lipanj 2022 08:28

Započela proljetna oralna vakcinacija lisica

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

 Započela je proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica na području RH, prvo s aerodroma Brač i Osijek, a zatim s aerodroma Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH. Tijekom proljetne i ljetne kampanje će na cijelom prostoru Hrvatske, izuzev jadranskih otoka, biti položeno 2.665.850 vakcinalnih mamaca. Zahvaljujući programu posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine te je Hrvatskoj dodijeljen status zemlje slobodne od virusa bjesnoće, kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja.

Program oralne vakcinacije lisica od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji. Proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka, dok je jesenskom akcijom cilj imunizirati lisice prije sezone parenja. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir sa otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.

ee20c0c2c35ab6d992b530c830ec2f2f LMjere sigurnosti pri rukovanju s mamcima
 
Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku. Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće.

Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica.  Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran te se takav mamac, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se mamac pravilno uklonio.
 
Pozivamo građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom.
Više informacija o jesenskoj oralnoj vakcinaciji lisica pronađite na poveznici ili na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane www.veterinarstvo.hr.