Ispiši ovu stranicu
Petak, 29 Ožujak 2013 10:55

Završena sjetva duhana u plitice

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

NA SIROVINSKM PODRUČJU HRVATSKIH DUHANA U PODRAVINI I SLAVONIJI  -

 

* Ove godine ugovorene površine pod duhanom su 3.888 ha što je 690 ha ili 15 posto manje u usporedbi s prethodnom godinom

Uz povoljne vremenske uvjete očekuje se ukupna proizvodnja od 9.500 tona duhana

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji završeno je ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhana,a istodobno završena je i sjetva duhana u stiroporne plitice za hidroponski uzgoj presadnica duhana koje su već u fazi nicanja tako je početak ovogodišnje proizvodnje duhana obavljen u optimalnim agrotehničkim rokovima.Ugovorene su ukupne proizvodne površine od 3.888 ha, a od toga za duhan tipa virginia 3.368 ha te za duhan tipa burley 519 hektara. Ukupne ugovorene proizvodne površine u usporedbi s lanjskom godinom manje su za 690 ha ili 15 posto. Ugovorena proizvodnja duhana tipa virginia manja je za 750 ha ili 18 posto, dok je ugovorena proizvodnja duhana tipa burley veća za 60 ha ili 13 posto. S ukupno ugovorenih proizvodnih površina u ovoj godini uz povoljne klimatske uvjete očekuje se proizvodnja od 9.500 tona duhana.

- Nakon dvije uzastopne sušne godine koje su pratile proizvodnju duhana bilo je realno za očekivati da će u ovoj godini doći do pada ugovorenih proizvodnih površina pod duhanom. Manji dio proizvođača odustao je od daljnje proizvodnje duhana, jer su uvidjeli da ne mogu ići u restrukturiranje proizvodnje u kojoj se navodnjavanjem povećaju prinosi, a uporabom drvne biomase smanjuju troškove sušenja duhana. Uz to, znatan dio proizvođača smanjio je ove godine svoje proizvodne površine i realno je za očekivati da će upravo takvi proizvođači već sljedeće godine ići na povećanje proizvodnih površina pod duhanom do optimalnih sušnih kapaciteta na obiteljskim gospodarstvima. Međutim, nekolicini proizvođača Hrvatski duhani su otkazali ugovore o proizvodnji s obzirom na utvrđene činjenice mjerodavnih državnih organa da su bili u sukobu sa zakonom, odnosno sudjelovali u nelegalnom trženju duhana - ističe dipl. ing. Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dodajući kako su za ovogodišnju ugovorenu proizvodnju duhana na sirovinskom području u Podravini i Slavoniji osigurali proizvođačima sav potreban reprodukcijski materijal u vrijednosti od 7.000 do10.000 kuna po hektaru ugovorenih proizvodnih površina pod duhanom tipa virginia, a uz to će dati potporu (kredite) proizvođačima za nabavu opreme za navodnjavanje i sušenje duhana na drvnu biomasu.

M.B.