Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 01 Travanj 2021 07:28

Početna konferencija Projekta „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije“

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

JAKŠIĆ - u prostorima DVD-a Jakšić održano jepotpisivanje 4 ugovora sa zajednicom ugovaratelja GEOTERMALNA ENERGIJA d.o.o. i ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR za izradu studija i prateće dokumentacije za istraživanje geotermalnog prostora Požeško-slavonske županije, kojima će se osigurati daljnja istraživanja i u konačnici dozvole za pridobivanje energije iz podzemlja.

IMG 6690

Radi se o ugovorima:

I. Izrada studije hidro-geotermalnog potencijala Požeško-slavonske županije

II. Izrada znanstveno istraživačke studije za prostor termalnog izvorišta „Velika”

III. Studija procjene geotermalnog potencijala na predloženom istražnom prostoru „Tekić“ s tehno-ekonomskom procjenom isplativosti projekta i s predloženim istražnim radovima na mikrolokaciji

IV. Izrada dokumentacije za stjecanje dozvole za istraživanje i priprema dokumentacije za ishođenje dozvole za pridobivanje geotermalnih voda na lokalitetu „Tekić“.

Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija dok je tehnička pomoć u pripremi i provedbi projekta povjerena Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije. Partneri projekta su Grad Lipik, Općina Jakšić i Općina Velika. Ukupna vrijednost projekta je 1.876.000,00 kn. Udio sufinanciranja iz EU iznosi 1.594.600,00 kn (85%), udio Požeško-slavonske županije 169.837,50 kn (9,05%), udio Grada Lipika 75.000,00 kn (4%), dok udio Općine Velika iznosi 36.562,50 kn (1,95%).IMG 6704

Projekt uključuje izradu Studije geotermalnog potencijala Požeško-slavonske županije, izradu dokumentacije za stjecanje dozvole za istraživanje i pripremu dokumentacije za ishođenje dozvole za pridobivanje geotermalnih voda na lokalitetu Tekić, izradu projektno-tehničke dokumentacije za Toplovod u Lipiku te izradu Istraživačke studije termalnog izvorišta u Velikoj. Projekt je financiran kroz Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga KK.10.1.3.05.

Razdoblje provedbe projekta je od 1. svibnja 2020. – 1. svibnja 2023. godine.

Konferenciji su prisustvovali požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, Dražen Jakšić, Mladen Škrlec dipl. ing. naftnog rudarstva predstavnik tvrtke Geotermalna energija d.o.o., gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana, Ivica Kovačević načelnik općine Jakšić, Ivica Potočanac načelnik općine Velika, Mile Pavičić načelnik općine Kaptol, Zdravko Mandić načelnik općine Brestovac, Dalibor Bardač načelnik općine Čaglin, Senka Horvat ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Anton Devčić, Branka Kuba pročelnica UO za gospodarstvo i graditeljstvo Požeško-slavonske županije, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Požeško-slavonske županije Mladenko Soldo te ostali gosti.

IMG 6705

 - Kada govorimo o geotermalnim izvorima, zapravo se radi o jednom potencijalu koji mi imamo u našoj županiji, a određena stručna i znanstvena literatura kaže da ispod zemljine kore postoje značajne zalihe toplinske, odnosno geotermalne energije. Ovaj projekt je jedan dobar iskorak u smjeru korištenja postojećih izvora – rekao je Anton Devčić, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ koji je ispred PANORE vodio pripremu i provedbu ovoga projekta te moderirao današnje događanje.

Provedba ovog projekta ima za cilj podići razinu iskoristivosti geotermalnog potencijala Požeško-slavonske županije, odnosno njezinih općina i gradova (Općine Jakšić i Velika i grad Lipik) kako bi se pokrenula gospodarska djelatnost te podigla razina kvalitete života na ovom području kroz: turizam, poljoprivredu, zdravstvo, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost, te ostale povezane djelatnosti. Potencijal eksploatacije je puno veći od onoga što za sada imamo u praksi, a to je da imamo korištenje geotermalnih voda u ljekovite i balneološke svrhe (Lječilište Lipik-temperatura vode na izvoru 60⁰C) te u rekreativne svrhe (Dubočanka Velika – temperatura vode na izvoru 29⁰C).

Senka Horvat ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ rekla je kako je danas posebno ponosna na Požeško-slavonsku županiju i na projekt geotermalnih izvora te se zahvalila Županiji što je izabrala upravo njih kao Regionalnog koordinatora i kao nekoga tko će biti tehnička pomoć u provedbi projekta, a tko sada vodi i sudjeluje zajedno sa svim drugim partnerima u projektu. - Svi mi koji se bavimo regionalnim ili lokalnim razvojem na ovom području, a i svi naši prethodnici znali smo da ovdje postoje potencijali vezani uz geotermalnu energiju. Oni se već koriste u Lipiku i Velikoj, međutim ovo su jako veliki zahvati i veliki projekti koji zahtijevaju velika sredstva i velika ulaganja. Do sada se nije dogodio trenutak i nitko nije imao hrabrosti započeti ovakav projekt da bi ga u konačnici i realizirali te da bi u potpunosti mogli koristiti geotermalnu energiju.

IMG 6706

Načelnik općine Velika Ivica Potočanac rekao je kako je poznato da je Velika od davnina sjedište turizma, odnosno kupalište u koje je dolazio veliki broj ljudi, uz nadu da će bazeni u Velikoj biti otvoreni do početka ljetne sezone te da će se koristiti termalni izvori. Uz posebnu zahvalu županu Tomaševiću koji je općinu Velika uvrstio u ovaj projekt, načelnik je rekao kako se nada da će se sve ono što je predviđeno u dogledno vrijeme i izvršiti kako bi se moglo što prije početi koristiti.

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević rekao je kako stanovnici općine Jakšić znaju da su još od davnih doba Rimljana na području Tekića postojale Rimske toplice. Naglasio je kako vjeruje da će u budućnosti osim topličkog turizma postojati mogućnost proizvodnje električne energije.

Gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana rekao je kako je siguran kako ovaj projekt nosi veliki potencijal. 

 - Današnji dan je veliki dan za našu županiju jer je ovaj projekt toliko važan i bitan, velik i značajan po svim elementima. Kako je već rečeno, povijest u Tekiću seže još iz doba Rimljana, jer je dokazano da su postojala kupališta i toplice, a isto tako vrijedi i za grad Lipik koji je otprilike prije 250 godina napravljen upravo kao grad za užitak i turizam te mu sada vraćamo njegov sjaj zajednički radeći na ovakvim projektima. Vjerujem da će toplice u našoj općini Velika biti od velikog značaja podizanja životnog standarda te naravno dolazaka turista kod nas u županiju.

Ovaj projekt je važan jer se nadovezuje na još dodatnih projekata. Prije otprilike 50-tak godina pokrenut je projekt akumulacije Kamenska, općine Brestovac, znajući da će voda biti pitanje svih pitanja, upravo zato što naša rijeka Orljava teče tim dijelom, dok će nam geotermalni izvori dati odgovore na sva naša pitanja. Očekujemo otprilike oko 3 km ili koliko bude potrebno, dobiti temperaturu oko 150-160⁰C – rekao je župan Tomašević te je naglasio kako je Požeško-slavonska županija poljoprivredna županija i kraj koji može dati odgovore, pogotovo u današnjem vremenu pandemije virusa te da konzumiramo ono što sami proizvedemo.