Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 31 Ožujak 2021 08:43

Održana Početna konferencija projekta „Terme Lipik“ vrijednog 73 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

LIPIK - Projekt Terme Lipik integrirani je projekt razvoja i revitalizacije kulturne baštine Lipika, grada koji je poznat po prirodnim ljepotama, kulturnom i povijesnom naslijeđu te stoljetnoj tradiciji bavljenja turizmom i čija je baština u Domovinskom ratu pretrpjela teška razaranja, rekla je voditeljica projekta Veronika Prhal u uvodnom dijelu početne konferencije ovoga projekta koja se 29. ožujka održala u konferencijskoj dvorani „Quelle“ u Lipiku. Kroz ovaj izuzetno značajan projekt želi se potaknuti obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala Vile Zinke – Vile dobre vode, Perivoja i Narodnih kupki.

 - Projekt „Terme Lipik“ financijski je najvrjedniji projekt Grada Lipika, koji je i nositelj samoga projekta, dok su partneri Toplice Lipik i Turistička zajednica grada Lipika. Osim financijske vrijednosti od ukupno 73,3 milijuna kuna (bespovratna sredstva iznose gotovo 62 milijuna kuna) još veću vrijednost vidimo u obnovi i revitalizaciji kulturnih dobara. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. i traje do kraja lipnja 2023. godine, a cilj projekta je obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala - naglasila je Veronika Prhal.

8c8d8ebd22ce7372706bc4cac244fffc 2 XL

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana je naglasio da je riječ o iznimno dragocjenom projektu koji se odnosi na razvoj turizma u Lipiku. - Nakon završetka ovog projekta u Lipiku više ništa neće biti isto.“ - rekao je gradonačelnik Kasana zahvalivši pri tome hrvatskoj Vladi na podršci i na tome što je prepoznala potrebe i činjenicu da je Lipik turistički grad, izjavivši još jednom da će se nakon provedbe ovog projekta dogoditi puno pozitivnih stvari za naš grad. Projekt Terme Lipik važan je već samim time što je vezan uz turizam. On će vratiti Lipik na kartu turističkih destinacija. To naš grad i zaslužuje.“ - rekao je gradonačelnik te dodao kako će se u interpretacijskom centru Vile Zinke dobiti multifunkcionalni prostor za prezentaciju turizma i sve one atraktivne sadržaje koji su vezani za vodu, dok ništa manje važna nije ni obnova perivoja te Narodnih kupki. To su tri vrlo bitna i vrijedna elementa koja će upotpuniti izgled grada vizualno, ali isto tako i sa svojom turističkom ponudom.

Gradonačelnik je još napomenuo činjenicu da je Lipik danas veliko gradilište jer u ovom trenutku imamo četrnaest otvorenih gradilišta, istaknuvši da se u Lipiku trenutno provode projekti u vrijednost većoj od 260 milijuna kuna bez PDV-a. - Na Međunarodnoj izložbi cvijeća i vrtnih nasada u Budimpešti 1910. godine odlikovano je jedino Kupalište Lipik među svim kupalištima Monarhije velikom državnom zlatnom kolajnom radi svojih vrtnih nasada, uređenja kupališnog parka i bujnog inozemnog raslinja.“ – ova vijest objavljena 19. svibnja 1910. u zagrebačkom dnevnom listu Obzor br. 135 jedna je od povijesnih potvrda zlatnog doba lipičkih toplica kao mondenog odmarališta Srednje Europe utemeljenog na blagodatima geotermalne vode u kojeg su pristizali gosti iz svih dijelova Austrougarske Monarhije i inozemstva, rekao je tijekom svojeg obraćanja ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen.

 - Za Lipik se u svijetu zna da nema samo ljekovitu snagu vode potrebnu bolesnima, nego ima i snagu privlačiti zdrave ljude željne zabave ili mira. Svjesni lječilišne, kulturne i turističke vrijednosti termomineralne vode, perivoja i čitavog kompleksa još prije desetak godina pristupili smo izradi projekta revitalizacije perivoja i rekonstrukcije Narodnih kupki kao najstarijeg lječilišnog objekta u perivoju. Nismo tad ni slutili da će ovi projekti biti presudni u dobivanju potpore iz EU fondova. Realizacijom ovih projekata nastavljamo put povratka starom sjaju kako bismo rasli kao kulturna i turistička atrakcija i kao bismo upotpunili svoju rehabilitacijsku i lječilišnu ponudu - izjavio je ravnatelj Kelemen, zahvalivši također hrvatskoj Vladi i resornim ministarstvima, te Požeško-slavonskoj županiji što su prepoznali važnost ovog projekta, kao i Gradu Lipiku koji odgovorno i uspješno nosi projekt.8c8d8ebd22ce7372706bc4cac244fffc 6 XL

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, ujedno i izaslanica požeško-slavonskog župana Tomaševića izrazila je zadovoljstvo početkom realizacije velikog i značajnog projekta „Terme Lipik“, podsjetivši kako je dio bespovratnih sredstava osiguran iz Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. - Nije samo da radimo na obnovi kulturne i turističke baštine, nego joj dajemo nove funkcije i kapacitete.

Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te, ovom prigodom i izaslanik resorne ministrice Tramišak istaknuo je kako se značaj članstva naše zemlje u Europskoj uniji te značaj europskih fondova vidi upravo danas u Lipiku gdje je provedeno ili se provode brojni projekti.

U daljnjem tijeku konferencije projekt su nazočnim sudionicima u „Quelli“ prezentirale Daria Adžijević (pomoćnica voditeljice projekta), Anita Tudović (koordinator projekta Toplica Lipik) i Dragana Beuković (stručnjak za promidžbu i vidljivost TZ grada Lipika).

8c8d8ebd22ce7372706bc4cac244fffc 7 XL

Tom su prilikom naglasile da obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala projektne cjeline uključuje Vilu Zinke (Vilu dobre vode), Perivoja i Narodnih kupki.

Istaknuto je kako će se kroz provedbu projekta podići standard interpretacije opremljenosti i kvalitete kulturnih i turističkih sadržaja u Lipiku, unaprijediti sustav promocije i distribucije kulturno-turističkih sadržaja na domaćem tržištu te podići svijest lokalnog stanovništva o valorizaciji kulturnih dobara.