Ispiši ovu stranicu
Subota, 09 Ožujak 2013 14:20

Kvaliteta vina nadmašila očekivanja

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

MLADE GRAŠEVINE IZAŠLE NA TRŽIŠTE  -

 

KUTJEVP1011225AČKO VINOGORJE - Diljem slavonskih vinogorja rezidba vinove loze privedena je kraju. To je prvi veliki, a zasigurno i jedan od najvažnijih poslova u vinogradu kojim se izravno određuje količina uroda na trsu. O njoj ovisi i ono najvažnije - kvaliteta grožđa i vina. Znaju to dobro u Kutjevačkom vinogorju, gdje je rezidba graševine upravo završila. Obitelj Zorić koja vinograde obrađuje na položajima Venja i Mitrovca zadovoljna je obavljenim poslom. - Pazimo na svaki trs, ide se u rezidbi na šest do osam pupova što znači kilogram i pol do dva kilograma uroda maksimalno na svakome trsu. To su uvriježeni europski standardi u kvaliteti proizvodnje grožđa koji jamče prvorazrednu kakvoću sirovine, dakle grožđa - kaže Dario Zorić, proizvođač graševine iz Mitrovca.

Iako je lani ekstremna, dugotrajna suša izmučila lozu, otporna i snažna kraljica vinorodnih padina Krndije i Papuka - graševina, pokazala je ponovno svoju izdržljivost. U novi ciklus vegetacije ušla je u dobroj kondiciji, boljoj nego sorte koje ranije dolaze u berbu, poput pinota ili chardonnaya. Zato i ove godine od nje vinogradari s pravom očekuju samo najbolje.

A unatoč manjem urodu lani, lanjska berba u čaši je nadmašila očekivanja. Iako mlade, graševine su sjajno uravnotežene i imaju već sada razvijene sve svoje vinske adute. S obzirom na to da su lanjske berbe znatno ranije počele, dio je mladih vina već u bocama, spreman za tržište. Neke graševine već su u prodaji, a uskoro će i ostale, po tradiciji, već o Uskrsu.

- Iako je uroda bilo u skromnijim količinama lanjske godine koja je klimatski bila uistinu ekstremna, vino je uistinu prvorazredno i imamo puno razloga za zadovoljstvo onim što dozrijeva u našem podrumu. Graševine imaju bogate aromatske profile, prepoznatljivu svježinu i voćnost uz ponešto jače alkohole. Na tržište ćemo s godištem 2012. pred samu turističku sezonu - kaže kutjevačka vinarka Zorica Tandara te dodaje kako kupaca ne manjka, no problem je naplata. Ona nikada nije bila tako loša kao što je ove godine pa nikada nije bilo tako teško ulagati dalje u proizvodnju. Zbog sve dublje krize platežna moć sve je manja pa proizvođači moraju agresivnije tražiti nova tržišta, jer ono domaće sve lošije stoji.

- Dosta se toga prodaje u turističkoj sezoni na Jadranu, svi imamo uglavnom stalne kupce kojima maksimalno izlazimo u susret cijenom. Pokušavamo se probiti na inozemna tržišta, za sada dosta toga uspijevamo prodati u Švicarskoj i tu je cijena izuzetno dobra i što je najvažnije, možemo se odmah naplatiti - kaže obitelj Tandara koja se kao i druge vinarske obitelji prilagodila zahtjevima domaćeg tržišta većim udjelom prodaje u litri i rinfuzi.

SN