Ispiši ovu stranicu
Petak, 15 Siječanj 2021 16:10

Vrhunac vinogradarske sezone – ledena berba traminca vinarije Kutjevo na vinogradarskom položaju Hrnjevac

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

KUTJEVO - U Hrvatskoj je malo vinogorja koji imaju povoljne makro odnosno mikroklimatske preduvjete za ledene berbe koja uz iznimno zahtjevnu vinogradarsku i podrumarsku proizvodnju utječu na rijetkost, specifičnost i cijenu finalnog proizvoda – ledenog vina. Vrhunsko predikatno vino dobiva se u specifičnim temperaturnim uvjetimai predstavlja vrhunac vinogradarske sezone, kako zbog činjenice da se berbe ne održavaju često, nego u godinama kada se poslože svi faktori, tako i zbog izazova koji sama berba predstavlja za vinare.

Nakon povoljnih uvjeta, zdravstvene ispravnosti i očuvanosti bobicate potvrde zavoda kako su zadovoljeni svi kriteriji, desetak vrijednih berača vinarije Kutjevo na vinogradarskom položaju Hrnjevac započelo je ledenu berbu traminca koju je nadgledao glavni enolog dipl.ing.agronomije Ivan Marinclin.

- Uzimajući u obzir kvalitetu, zdravlje grožđa te potencijal vinogradarskog položaja Hrnjevac odlučili smo se na rizik iščekivanja ledene berbe koji se u konačnici isplatio. Svaki vinogradar odnosno vinar zna zašto se ledena berba smatra vrhuncem vinogradarske godine. Berba nije nimalo jednostavna zbog niskih temperatura i uvjeta u kojima se obavlja, a sama proizvodnja se i dalje odvija na tradicionalan način. Bitno je da bobice u smrznutom stanju dođu na preradu koja se također odvija na niskim temperaturama, a mošt mora sadržavati najmanje 127° OECHSLA (količina šećera u moštu). Ledeni kristali zamrznute vode prilikom prešanja ostaju u preši i ne ulaze u mošt. Mošt je prilično gust, poput meda, pa se stiskanje u preši obavlja i po nekoliko puta. Prolazi samo jako koncentrirani sok koji sadrži velike količine šećera, najgušći koncentrat mošta. Sada počinje veliko umijeće fermentacije toga koncentrata na isključivo prirodan način. Randman kod ledene berbe vrlo je mali, ali je bitno da i najmanji ostatak vode u bobicama bude smrznut i da ne ulazi u mošt. Vrenje se pobuđuje specijalnim vinskim kvascima otpornim na niže temperature. Fermentacija je dugotrajan postupak koji traje i do šest mjeseci, a nakon šest mjeseci predstoji još bar godina dana vrenja tog vina kako bi ono postiglo svoje najbolje karakteristike.Sam proces proizvodnje je dugotrajan i riskantan što ledene berbe čini uistinu posebnim, aromatičnim vinima jantarne boje koje ljubitelje vina iznenađuje intenzitetom boje i mirisa. Ukratko, vina su to za veliko uživanje - objašnjava glavni enolog.

S obzirom na intenzivnu aromu i dugotrajan okus koji ledeno vino ostavlja u ustima preporučuje se samostalno ili kao pratnja finim desertima. Vinarija Kutjevo je najnagrađivaniji i najveći proizvođač ledene berbe, a u regularnoj odnosno arhivskoj ponudi možete pronaći ledene berbe sorti traminac i graševina.

kutjevo 0020 ledena berba traminacLEDENA BERBA TRAMINCA

Predikatno vino iznimne kakvoće, zlatnožute do jantarne boje. Miris izražava medne note, a okus asocira na datulje, suhe marelice i botritis. Okus je pun, harmoničan i bogat, aromatično sirupast, raskošnog bukea i unikatnog okusa s malo alkohola.Poslužuje se rashlađeno na 10ºC.

kutjevo 0019 ledena berba grasevina

 

LEDENA BERBA GRAŠEVINE

Predikatno vino jantarne boje, aromatičnih cvjetnih i mednih mirisnih nota te slasnog ibogatog okusa koji asocira na kompot breskve i kruške te note livadskog cvijeća. Plemenita plijesan kojom su bobice bile obložene podsjeća u vinu na karamel i sušene smokve.Poslužuje se rashlađeno na 10ºC.

Galerija slika