Banner 750x94 panonika

HOE WebBanneri 750x250

Breadcrumbs

Utorak, 06 Prosinac 2011 23:05

OBRTNICI: Novo zakonodavstvo i praktična rješenja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PRVA TRIBINA O PROBLEMATICI KOJU SUSREĆU OBRTNICI

POŽEGA – U organizaciji sekcije knjigovođa i ostalih intelektualnih i poslovnih djelatnosti Udruženja obrtnika Požega održana je prva javna tribina na kojoj se razgovaralo o problematici s kojom se susreću obrtnici, te ponuđen i niz stručnih odgovora i praktičnih rješenja koja olakšavaju posao obrtnicima.

- Ove godine smo napravili jednu vrstu seminara na koje smo pozvali i predsjednike drugih sekcija iz našeg udruženja. Pripremili smo predavanje o trećem stupu mirovinskog osiguranja i o osiguranja od odgovornosti na poslu koje izlažu predstavnici iz Croatia osiguranja, zatim o troškovima obrazovanja obrtnika i djelatnika koje je izlagala Sandra Marinac iz knjigovodstva i revizije. Kako se obraniti od nelegalnog obavljanja obrtničkih poslova i što poduzeti u vezi s time izlagali su nam predstavnici iz Državne inspekcije, a iz Auto kuće Zubak prezentirali su nam prednosti financijskog i operativnog leasinga kod obrtnika, te iz Erste banke o najlakšim oblicima kreditiranja kod obrtnika. Na taj način željela sam potaknuti i ostale predsjednike sekcija da u svojim sekcijama s obrtnicima također održe ovakav oblik seminara. Po prvi puta obrtnici i sami mogu postaviti pitanja i dobiti od stručnih ljudi rješenja za svoje probleme – istakla je predsjednica sekcije Danka Tolić.

Tibor Lukavski organizator prodaje u Croatia osiguranju izvijestio je obrtnike o novim poreznim pogodnostima za uplate u treći mirovinski fond jer se takove uplate do iznosa od 6.000 kuna ne smatraju više dohotkom obrtnika, ne plaćaju se više niti doprinosi i porezi na taj iznos, a i sve uplate za radnike kod obrtnika priznaju se kao porezni izdatak obrtnika. Do kraja ove godine obrtnici u svoj treći mirovinski fond mogu jednokratno uplatiti ovaj iznos koji će im se priznati kao porezno priznati trošak i započeti štednju u trećem mirovinskom stupu.

Obrtnici su mogli saznati i novinu da sve troškove oko svoga osposobljavanja i dodatnog obrazovanja mogu prikazati u porezno priznate izdatke kao dvostruki trošak, što ih svakako treba stimulirati da se dodatno osposobljavaju.