Ispiši ovu stranicu
Subota, 23 Veljača 2013 14:50

„Poduzetnički impuls“ za 2013. godinu

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

„PANORA“ I HGK ORGANIZIRALI PREZENTACIJU PROGRAMA  -

 

POŽEGA - Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije „Panora“ i HGK Županijska komora Požega organizirale su prezentaciju programa Poduzetnički impuls za 2013. g., program poticanja poduzetništva i obrta Vlade RH. Predstavljene su mjere poticanja konkurentnosti poduzetništva i obrta definirane kroz tri glavna područja, gospodarski oporavak o razvoj poduzetništva, tehnološki razvoj i jačanje konkurentnosti i regionalni razvoj i korištenje fondova EU.

IMG 2688- Novosti su da koristimo 2013. kao prijelazno razdoblje za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, a da nas se 2014. otvaraju puno veći iznosi. Ovaj impuls smo dizajnirali na način da poduzetnike naučimo kako pisati projekte za strukturne fondove EU. Dodjeljujemo puno veća sredstva i tražimo puno ozbiljnije programe. Prošle godine potpore su u prosjeku bile oko 68 tisuća kuna, a sada očekujemo da će se za projekte odobravati između 100 i 200 tisuća kuna – istakla je Dijana Bezjak, pomoćnica ministra Ministarstva poduzetništva i obrta, te dodala da se papirologija znatno smanjila jer se koriste registri ustanova koje ih vode, tako da je od 25 potrebnih dokumenata sada potrebno samo potvrdu porezne uprave, a sve ostale dokumente pribavlja samo ministarstvo. Treba popuniti obrazac od desetak stranica, a sve izjave koje je do sada trebao potpisati poduzetnik svedene su na jednu kod javnog bilježnika što je trošak od 70 kuna. Bitan je poslovni plan kojim oni dokazuju isplativost te investicije, a to moraju imati za svaki kredit i kod poslovne banke.

Preduvjeti za podnošenje prijave za sve subjekte su: imati sjedište na području RH, pozitivno poslovati u prethodnoj godini, imati dokaz o neovisnosti u poslovanju, imati podmirene obveze prema državi, imati podmirene obveze prema zaposlenicima, ispunjavati propise o potporama male vrijednosti, imati opravdana odobrena sredstva potpore male vrijednosti iz prethodnih godina ako su koristili potpore. Javni pozivi za korištenje mjera poticaja otvoreni su od sredine veljače i bit će otvoreni do iskorištenja planiranih sredstava.