Breadcrumbs

Nedjelja, 20 Studeni 2011 14:01

ZAVRŠNA KONFERENCIJA I PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA Jačanje položaja žena na tržištu rada

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Provođenje još jednog projekta uspješno je završeno Završnom konferencijom i predstavljanjem rezultata projekta održanom u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije. Radi se o projektu „Jačanje položaja žena na tržištu rada“ kojega je nositeljica bila Požeško-slavonska županija, uz partnere Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ iz Pakraca, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Požega i Poduzetnički centar Pakrac. Riječ je o partnerskom projektu u kojem se kroz međusektorsku suradnju radi na rješavanju problema dugotrajno nezaposlenih žena kroz provedbu edukativnog programa i uspostavljanje mehanizama aktivnog traženja zaposlenja za jačanje položaja dugotrajno nezaposlenih žena na tržištu rada u Požeško-slavonskoj županiji.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije unutar programa IPA komponenta IV Razvoj ljudskih potencijala – Žene na tržištu rada. Ukupna vrijednost projekta je 144 tisuće eura, od kojih su sredstva EU 85%, dok ostali partneri osiguravaju 15% sredstava.

Cilj ovog projekta je bio povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih žena na području Požeško-slavonske županije kroz uspostavu mehanizama aktivnog traženja zaposlenja, te provedbu edukativnog programa. Edukaciju kroz razne oblike radionica i nekoliko tečajeva pohađalo je 200-tinjak žena.

Projektom Jačanje položaja žena na tržištu rada željelo se razviti strateški dokument za jačanje položaja žena na tržištu rada Požeško-slavonske županije, pojačati razmjenu informacija s tržišta rada za dugotrajno nezaposlene žene kroz osnivanje ureda za osnaživanje položaja žena u Požegi i Pakracu. Završenim projektom pojačale su se osobne i profesionalne vještine kod dugotrajno nezaposlenih žena kroz 56 sati seminara i 18 grupnih savjetovanja, a osigurano je i 786 sati specijaliziranih edukacija za osposobljavanje. U procesu osposobljavanja polaznice su pohađale i praktični dio u nekoj od ustanova koje se bave skrbi za starije i nemoćne, a odlazile su i na studijska putovanja kod uspješnih proizvođača povrća, ljekovitog bilja i cvijeća, te kod proizvođača čajeva od ljekovitog bilja.

Ciljana skupina u Projektu Jačanje položaja žena na tržištu rada bile su žene koje su željele usavršiti svoja znanja i vještine, koje su ograničene socijalnom ili ekonomskom ovisnošću, nižom razinom kvalifikacija i edukacija, diskriminacijom te slabim razvojnim mogućnostima, žene bez mogućnostiza dodatno usavršavanje vještina i znanja, žene bez mogućnosti za zapošljavanje u svojoj profesiji. Sudjelovanje u projektu je bilo potpuno dobrovoljno i besplatno za sve polaznice, a preko partnera zavoda za zapošljavanje osigurani su im prijevozni troškovi za vrijeme pohađanja edukacija.