Banner 750x94 komora

utekstu2

Banner 750x94 Mali istraživaci

Tip 1 Baner

Breadcrumbs

Nedjelja, 20 Studeni 2011 13:39

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO 'TIHI' IZ GOLOG BRDA BAVI SE UZGOJEM MLIJEČNIH KRAVA

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GOLO BRDO - Obitelj Kotrla iz Golog Brda jedna je od uspješnijih poljoprivrednih gospodarstava koja se već dugi niz godina bavi stočarstvom. Njihovo obiteljsko gospodarstvo «Tihi» bavi se uzgojem mliječnih krava. Na stočarskoj izložbo Požeško slavonske županije u Alilovcima njihova je krava „Žuži“ inače holdstain pasmine osvojila zlatni prsten.

- Imamo ukupno oko 50 grla u štali. Naša je „Žuži“ stara pet godina i u zadnjoj laktaciji dala je više od 9.800 litara kvalitetnog mlijeka s više od četiri posto mliječne masti. Stočarstvom je nije lako baviti. Težak je to ali i neizvjestan posao. Puno je obaveza ali i odricanja - kaže Slavica Kotrla dodajući kako je u posao uključena cijela njezina obitelj i suprug, ali i svekrva i svekar.

- Sve radimo ručno, nemamo izmuzište i farma nam nije suvremena. U kantama mlijeko iznosimo vani. Tri sata treba za mužnju s tim dok ja to radim suprug hrani  krave. Nismo zadovoljni s cijenom mlijeka jer bi ona trebala biti puno veća jer ni hrana nije jeftina. Mi kupujemo smjesu za mliječne krave a njezina je cijena 2,30 po kilogramu bez PDV-a. Naša litra mlijeka je svega dvije kune i par lipa. Jedva se uspijevamo pokriti - kaže Slavica dodajući kako bi  za ovako veliko stočarsko imanje trebali imati i puno više obradive zemlje.

- Imamo  dvanaestak jutara zemlje pa smo prisiljeni uzimati zemlju u zakup. Imamo puno planova i puno toga bi trebali, no u ovakvoj recesiji i krizi čovjek se ništa ne usudi napraviti. Za sada ništa od povećanja proizvodnje  ali ni od izgradnje nove farme. Jednostavno tu smo gdje smo. Valjda će biti bolje pa ćemo onda nešto promijeniti - zaključuje Slavica Kotrla. (V.Re.)