Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 27 Siječanj 2016 11:17

Stradanje Židova u Požeškoj kotlini

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA -

POŽEGA – Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta obilježavamo 27. siječnja, na dan kada su 1945. godine vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili koncentracioni logor Auschwitz. Povodom toga u Gradskoj knjižnici i čitaonici održana su dva predavanja za učenike i profesore OŠ Antuna Kanižlića u organizaciji Povijesnog društva Požega.

- Pripremili smo dva izlaganja, kolega Miljenko Hajdarović održati će predavanje o obitelji Frank u kontekstu holokausta, a kolega Bojan Miščević će imati prezentaciju pregleda povijesti Židova u Požeškoj kotlini s naglaskom na njihovo stradanje tijekom ustaškog režima. Nakon predavanja pogledat ćemo film Jakova Sedlara, radi se o filmu koji tematizira životnu sudbinu Požežana Ivice Hasa čiji su roditelji stradali tijekom holokausta, a spasili su ga naši sugrađani Mandica i Emanuel Taborsky, koji su proglašeni i pravednici među narodima - izjavio je Vinko Tadić predsjednik Povijesnog društva Požega, te naglašava da će Povijesno društvo ovih dana uputiti prijedlog gradskim vlastima da Mandica i Emanuel Taborsky dobiju ulicu u gradu Požegi, kao eto jedini pravednici među narodima s područja Požeške kotline

U prepunoj dvorani na predavanjima i projekciji filma nazočili su saborski zastupnik Zdravko Ronko te bivši zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, ravnateljica škole Marija Samardžija, učenici i nastavnici.

Galerija slika