Subota, 23 Siječanj 2016 10:04

Tisuću gostiju uživali uz delicije i vino začinjeno Grdovićevom pjesmom

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

U KUTJEVU DD NOVA GODINA POČINJE ZA VINCELOVO OREZIVANJEM I BLAGOSLOVOM TRSOVA LOZE STOGA JE TO NJIHOV NAJVEĆI BLAGDAN -

KUTJEVO – Po tradiciji, blagdan sv. Vinka za vinogradare i one koji žive od vina je zapravo Nova godina, jer prvim orezivanjem trsova počinju prvi radovi u vinogradu, a od orezanih trsova po broju pupova koji se pojave u ocjenjuje se kakav će urod biti ove godine. Upravo taj najvažniji vinogradarski blagdan posebno obilježavaju i slave u Kutjevu d.d. vlasnika Envera Moralića. Sve goste na lokaciji Vile Vinkomir, iznad vinograda dočekao je domaćin uz pjesmu tamburaša TS Bisernica. Uvijek na toj proslavi gdje se okupi i više od tisuću ljudi bude i velikih uzvanika, a ove godine bivši predsjednik Stjepan Mesić doveo je čak osam veleposlanika, predvođenih veleposlanicima Kine i Rusije. Bilo je tu i mnoštvo gospodarstvenika, ponajviše poslovnih partnera Kutjeva d.d., čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave predvođenih požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem, te brojni drugi gosti.

Kako je orezivanje prvih trsova najznačajniji trenutak, u njemu su se okušali mnogi, no da ne bi gosti orezali cijeli vinograd domaćini su trsove ukrasili dobrim kobasicama i švarglom, te se orezivanje na tome i završi. Žedna grla nakon rada i degustacije naravno da su zalijevali i nazdravili rodnoj godini kvalitetnom mladom Graševinom roda 2015., a nisu zaboravili vinom zaliti ni orezane trsove. Blagoslov je i ove godine zazvao molitvom kutjevački župnik, vlč Marijan Đukić. U orezivanju i blagoslovu pomogli su članovi KUD-a Poljadija iz Grabarja sve uljepšavši svojim starim narodnim nošnjama.

Za i ove godine brojne goste domaćin je pripremio cijeli niz delicija, od vincelovskog štapa sa kobasicom i slaninom koji sus i pekli sami gosti, do šarana na rašljama, janjetine na ražnju, a peklo se i veliko june na ražnju težine 400 kg. Majstor za popularnog vola na ražnju bio je Ivan Cerovac koji u svojoj karijeri bilježi već veliki broj ispečene delicije. Vol se peče minimalno 12 sati, a tek onda kreće rezanje prvog mesa koje se još sat vremena krčka u posebnom umaku, što mu daje poseban okus, a i ova rijetka delicija priprema se samo kada ima jako puno gostiju.

U velikom grijanom šatoru slijedi nastavak fešte koju su i ove godine uz delicije kutjevačkog ugostiteljstva i mlade graševine začinili Mladen Grdović sa svojim glazbenicima i tamburaši Dyaco iz Đakova. Uslijedio je veliki vatromet i rezanje vincelovske torte, a brojne sevdalinke i poznate narodne uspješnice izvodio je poznati harmonikaš Nihad Mustapić iz BiH, posebno sve oduševivši starim sevdalinkama. Uz vino, pjesmu i ples i ovo Vincelovo završilo je u jutarnjim satima.