Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 13 Veljača 2014 09:35

Pripremaju monografiju i Papučke jaglace

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

115. GODINA OD OSNIVANJA PRVOG PLANINARSKOG DRUŠTVA U POŽEGI  -

POŽEGA – Planinarsko društvo HPD Sokolovac najavilo je održavanje 63. Godišnje i Izborne skupštine, s kojom ulaze u 115. godina od osnivanja prvog planinarskog društva u Požegi. Povodom toga u pripremi je i velika monografija „Požeško planinarstvo 1898. – 2013. godina“ koja bi s mnoštvom dokumenata i fotografija prikazala dugu povijest planinarstva na području Požeštine, te rad planinarskog društva.
- Povodom skupštine društva koja će se nakon dugo godina održati u našem novouređenom Planinarskom domu Lapjak, za sada samo prva etaža, u holu ćemo postavit dvije spomen ploče posvećene našim obnoviteljima. Radi se o ljudima koji su obnovili društvo i to 1933. godine obnovio ga je tadašnji okružni sudac Tomislav Mrnjavčić, te Stjepan Lovrić Stipa koji je rad društva obnovio 1950. godine – rekao je Antun Lovrić, predsjednik HPD Sokolovac, koji je najavio uz svečanost i pjesmu zbora požeških planinara, koji od nedavno ima i glazbenu sekciju koja je pokrenuta na tragu nekadašnjeg planinarskog pjevačkog zbora osnovanog 1933. godine.
Vrlo aktivni požeški planinari osim stalnih pohoda i izleta u gorja i planine, koje bilježimo gotovo svakog tjedna, najavili su i Maskenbal koji će se održati 01. ožujka u Planinarskom domu Lapjak, a najavili su i održavanje najvećeg planinarskog okupljanja u Slavoniji te pohode po papučkim stazama, „Papučki jaglaci“ za 23. ožujka, koji okupe preko 2.000 planinara. Za 25. svibnja planinari najavljuju tradicionalni susret „Planinara pjesnika i slikara na Sovskom jezeru“
U cilju omasovljenja članstva, a posebno pomlađivanja, jer kako ističe Ana Pirović, među planinarima su pretežito srednje i starije generacije, pokrenuta je prošle godine škola planinarenja za najmlađe, koja će se organizirati i ove godine. Posebno je istakla i suradnju s OŠ Antuna Kanižlića u kojoj se trenutno održava Mala škola planinarenja, kako u matičnoj školi, tako i u područnoj školi u Vidovcima. Pohvalili su i nastavnicu geografije Jadranku Đaković i ravnateljicu Mariju Samardžija koje su odlično prihvatile suradnju sa Sokolovcem, a rezultat su već nekoliko izleta malih planinara s velikim planinarima, ali i veliki pohod cijele škole, svih učenika, učitelja i osoblja škole na Viškovački grad. Takvih izleta i suradnje planira se i ove godine, jer je cilj prije svega učenike koji najviše sjede, što u školi, što uz računala kod kuće, izvesti u prirodu, boravak na svježem zraku, kretanjem poboljšati zdravlje, istakla je ravnateljica Marija Samardžija.