Ispiši ovu stranicu
Utorak, 11 Veljača 2014 21:47

Najbolji proizvođači nagrađeni „Zlatnim listom“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

HRVATSKI DUHANI SPREMNI ZA POTPISIVANJE UGOVORA S KOOPERANTIMA U SLAVONIJI  -

KUTJEVO – Nakon što su prošle godine do Božića isplatili novac za sav otkupljeni duhan roda 2013. godine, Hrvatski duhani krenuli su u novi proizvodni ciklus ove godine, a kao cilj si postavili 10 milijuna kg duhana, od kojih količina preko 80% otpada na duhan tipa virginia. – Svake godine mi u ovo vrijeme razgovaramo s proizvođačima, da vidimo gdje smo i što ćemo napraviti za ovu godinu. Moramo ugovoriti proizvodnju i krenuti sa sjetvom duhana u plitice. IMG 7854Danas smo našim  proizvođačima ponudili naše klasične uvjete, znači isporuka kompletnog repromaterijala, isplata otkupa do Božića, a istovremeno i stimuliranje onih koji unapređuju proizvodnju, bilo zbog većih prinosa, bilo zbog uštede energije u procesu sušenja duhana. Sušenje duhana s plinom je pet puta skuplje i mi stoga preporučamo bio masu, drvo, suhe ostatke poljoprivredne proizvodnje. U to ulažemo zbog budućnosti – kaže inž. Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana d.d., koji je proizvođačima najavio cijene ne manje nego roda prošle godine, dakle najmanje 11,40 kuna s naknadom za sređenost duhana, na koju se dodaju državni poticaji, Hrvatski duhani još stimuliraju 0,30 lipa po kg duhana sve koji pređu na sušenje s biomasom i drvetom.
IMG 7860Ugovori se mogu potpisati do 8. ožujka a uz ugovore kooperanti se moraju odlučiti i u kojem dijelu će modernizirati svoju proizvodnju, uvesti navodnjavanje, izolirati sušnice, uvesti sušenje na biomasu i drvo, da bi se mogla osigurati sredstva s kojima bi se išlo u ulaganje i išlo u pregovaranje s proizvođačima opreme. – Prošle godine vladala je jedna tipično hrvatska priča, ako budem sadio manje dobit ću više novaca, što nema nigdje u Europi. Cijela 2013. je bila godina s manjim prinosima i naravno i ukupni prihod je manji. Proizvodnja duhana u Hrvatskoj ima svoje mjesto, mi smo 7% europske proizvodnje duhana – dodaje direktor Boić, koji kaže da su Hrvatski duhani godinama forsirali kvalitetu i samo kvalitetu, a sada s takvim kvalitetnim duhanom mogu ići na sva tržišta svijeta. Upravo je jedna količina duhana roda prošle godine otišla u Indoneziju i Filipine.
IMG 7875- Europska unija je nama dobro došla, da se ujednače poticaji u odnosu na ostale proizvođače duhana u Europi, a spremni smo za proizvodnju kvalitetnog i visoko prinosnog duhana te da ga izvezemo. Tržište postoji, radne snage u Hrvatskoj postoji i samo je pitanje hoćemo li. Ono što danas u Hrvatskoj seljaci imaju, organizatora proizvodnje koji im kaže, ugovorite duhan a mi ćemo vam platiti ne po manjoj cijeni nego prošle godine, otkupiti sve količine i platiti do Božića. U takvim odnosima gdje je sve poznato, samo se pita kako će se proizvođači angažirati. U našim glavama to još nije svima jasno. Burleya možemo ugovoriti i dvostruko više od prošlogodišnje proizvodnje, ali kvalitetnog koji možemo prodati – kaže Boić, koji dodaje da danas ima samo 609 proizvođača burleya, a može ih se prihvatiti puno više, jer ta proizvodnja se isplati.
Problem će biti i kod udruga, nekada su imali jednu „Krupni list“ a danas pet udruga koje sigurno neće moći kvalitetno pratiti i štititi proizvođače duhana, pogotovo što i naša država a i Europa želi pregovarati samo s jednim proizvođačem. Europa traži samo specijalizirane udruge proizvođača. – To su interesi malih ljudi po selima, koji žele da se piše da je on predsjednik udruge. No kada se postavi pitanje kako složiti strategiju za ministarstvo, kako da se sredstva iz prvog stupa sada preslože u drugi, jer se to može, kako parirati drugim udrugama u EU, onda nema odgovora. Mi moramo imati jednu udrugu koja će onda pregovarati s udrugom proizvođača duhana iz Italije, Poljske i drugih zemalja o zajedničkoj politici prema duhancima u Europi – dodaje Boić.  
Zlatni list najboljim proizvođačima
Hrvatski duhani nagradili su i najbolje proizvođače duhana tradicionalnom nagradom „Zlatni list“. Tako je kao najbolji proizvođač duhana tipa virginia, Ivan Štimac iz Grabarja dobio plaketu Veliki Zlatni list i novčanu nagradu, Bernard Zec iz Velike, Pero Ivčetić iz Podgorja, Damir Marušić iz Zarilca i Danijel Boris Milobara iz Ramanovaca plakete Zlatni list. Kada je u pitanju proizvodnja duhana tipa burley Veliki Zlatni list pripao je Blažu Kaurinoviću iz Alilovaca, a plaketu Zlatni list osvojili su  Mile Jularić iz Jakšića, Zlatan Bosanac iz Busnova, OPG Kundakčić iz Grabarja i Stipan Marijanović iz Ramanovaca.