Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 18 Prosinac 2013 10:25

Procesija Gospi Voćinskoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

5. HODOČAŠĆE HRVATSKIH BRANITELJA, HRVATSKE VOJSKE I POLICIJE -

VOĆIN - U petak, 13. prosinca 2013. godine u Voćinu je, u organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, održano peto po redu hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj. Hodočašću je prisustvovao ministar branitelja, gospodin Predrag Matić. Hodočašće u Voćinu posvećeno je 47-ero civilnih voćinskih žrtava iz Domovinskog rata masakriranih 13. prosinca 1991. godine, kada je došlo i do razaranja svetišta. Pokolj u Voćinu 12. i 13. prosinca 1991. bio je IMG 0410ratni zločin kojeg su počinile srpske postrojbe za vrijeme Domovinskog rata. Obilježavanje obljetnice stradanja civila započelo je liturgijskom ceremonijalom kojeg je molitvom otvorio biskup Antun Škvorčević, nakon čega je uslijedila pokorničko-molitvena procesija kroz Voćin do spomenika poginulima pokraj nove crkve. Središte ove komemorativne svečanosti bila je sveta misa za sve žrtve, poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, održana u svetištu Gospe Voćinske. Nakon svete mise položeni su vijenci ispred spomenika u središtu Voćina. Vijence su položili i izaslanstvo Požeško -slavonske županije na čelu s zamjenikom župana Ferdinandom Trohom, predsjednicom vijeća Mirelom Mezak Stasny te županijski vijećnik Jozo Gavran te predstavnici UDVDR Požeško slavonske županije na čelu s umirovljenim brigadirom Krešimirom Pavelićem. Okupljenima su se obratili gospodin Predrag Filić, načelnik općine Voćin, gospodin Josip Đakić, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e te ministar branitelja, gospodin Predrag Matić.
- Nismo ovdje došli izraziti svoju mržnju. Došli smo izraziti svoju ljubav, svoju zahvalnost prema žrtvama čiji su posmrtni ostaci ugrađeni u temelje naše Domovine. I nakon dvadeset i dvije godine postavljamo ista pitanja. Najprije: zašto? Zašto se ovaj strašan zločin morao dogoditi? A onda: zašto? Zašto zločinci nisu kažnjeni? Zločinci imaju svoje ime i prezime. Ne možemo optuživati čitave kolektivitete, nacije, etničke skupine, kad su zločine počinili ljudi koji imaju ime i prezime. I zato, nakon dvadeset i dvije godine, treba nastaviti apelirati na sve državne institucije, kojima i ja dijelom pripadam, da učinimo sve kako bi ove žrtve pronašle svoj mir. A one će ga pronaći onoga IMG 0454trenutka kada počinitelji ovog ratnog zločina budu izvedeni pred lice pravde“, u svom je govoru istaknuo ministar Matić.
Nakon svečanosti u voćinskom je Hrvatskom domu održan susret s obiteljima poginulih u Domovinskom ratu.
U razdoblju od kolovoza do prosinca 1991. godine dogodili su se brojni zločini nad hrvatskim stanovništvom na području Voćina, poput ubojstava u selima Lager, Sekulinci, Prevenda i Kometnik. Međutim, najteži zločini su počinjeni u prosincu 1991. godine pri povlačenju srpskih paravojnih postrojbi tzv. „Šešeljevaca“ pred HV-om. Srpske paravojne postrojbe protjerale su iz svojih kuća hrvatsko i srpsko stanovništvo Voćina, Huma i Bokana na povlačenje put Zvečeva. Mnogi stariji mještani ipak su ostali u svojim kućama. 13. prosinca 1991. godine pri konačnom povlačenju, pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili su na izuzetno okrutan način sve preostale Hrvate u Voćinu, Humu i Bokanama. Svi ubijeni, uz jednu iznimku, Srbina koji je pokušao pomoći svojim sumještanima, su bili hrvatske nacionalnosti, većinom stariji od 60 godina, a najstarija žrtva imala je više od 90 godina. U ovom masakru srpske su snage ubile između 45 i 55 hrvatskih civila u Voćinu. Kasniji nalazi su došli do brojke od 47 hrvatskih civila. 

Galerija slika