Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 22 Kolovoz 2013 16:34

Županije na državnom natjecanju predstavljat će Miroslav Bartolović i Mijo Samaržija

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PLETERNICA BILA DOMAĆIN ŽUPANIJSKOG NATJECANJA ORAČA  -

 

PLETERNICA - Podružnica Poljoprivredno savjetodavne službe Požeško-slavonske županije bila je organizator a Grad Pleternica domaćin tradicionalnog, desetog po redu, županijskog natjecanja orača. Na prostoru uz Londžu okupili su se orači iz Alilovaca, Bjeliševaca, Jakšića, Viškovaca, Gradca, Pleternice, Požege, Alaginaca, Biškupaca i Gornjih Emovaca. Natjecali su se u dvije kategorije: plug ravnjak i plug premetnjak.

- Drago mi je što je Grad Pleternica po drugi puta domaćin ovog natjecanja i nadam se da će današnji pobjednik biti najbolji i na državnom natjecanju u Brodsko-posavskoj županiji te otići na svjetsko natjecanje orača – istakla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

  orači tekstPokrovitelj natjecanja orača bila je Požeško-slavonska županija pa se natjecateljima obratio i župan Alojz Tomašević. - Dalmatinci kažu: Ploviti se mora a ja bih dodao da Slavonci kažu: Orati se mora. Volio bih da svaka stopa slavonske zemlje bude preorana i da si seljaci preko te preorane zemlje mogu osigurati budućnost. Proizvodi s naše zemlje trebali bi se prodavati u Europi a ne da mi uvozimo njihove – istakao je župan Tomašević.

Kao posebna atrakcija natjecanja orača bili su članovi Konjogojstvene udruge "Valis aurea" koji su prikazali kako se zemlja nekada orala s konjima.

Najbolji u kategoriji plug ravnjak bio je Miroslav Bartolović iz Alilovaca, drugo mjesto je pripalo Peri Pilašu iz Viškovaca dok je treći bio Nenad Gaić iz Požege. U kategoriji plug premetnjak pobijedio je Mijo Samaržija iz Biškupaca, drugi je bio Nikica Marić iz Alaginaca a treći Luka Japarić iz Požege. Državno natjecanje će se krajem mjeseca održati u Sređancima.