Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 24 Svibanj 2023 12:48

Terensko predavanje "Sat istine" o Domovinskom ratu na Sokolovcu za učenike 8. razreda OŠ i grah u prirodi

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Jedan od prvih i najdugovječnijih projekata, vrlo hvaljen na nivou Ministarstava branitelja i Ministarstva obrazovanja, "Sat istine" izvorni projekt Udruge UDVDR Požeško-slavonske županije i grada Požege nakon punih 14 godina od početka ide i dalje u svoju realizaciju. Priča je to o uvjetima i početku Domovinskog rata na području Požeško-slavonske županije te ratnim zbivanjima do konačnog oslobođenja Hrvatske ispričana od sudionika tih dana 90' godina, dokumentirana sa kartama, fotografijama i video snimcima sa terena iz Domovinskog rata. Bilo je ideja i priča da ovaj projekt dobije i svoju priču na državnom nivou, no na žalost ta ideja nije zaživjela i Ministarstvo obrazovanja nije ju poduprlo iako su je neke županije lokalno prihvatile i provode jedan od oblika projekta "Sat istine".

Svoje novo izdanje UDVDR je pripremio za učenike 8. razreda Osnovnih škola grada Požege, a tradicionalno se odvija u terenskim uvjetima na legendarnoj točki obrane Požege, brdu Sokolovac. Na ovom najljepšem vidikovcu s kojeg se vidi cijeli grad Požega i Požeška dolina po prvi puta su i neki od učenika.

- Evo 14 godina je iza nas i početka projekta, projekt ide dalje i zahvaljujem gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji na podršci ovog projekta. Na žalost ovaj projekt ostao je jedini u Hrvatskoj kao primjer provođenja kroz terensku nastavu. Ovdje na Sokolovcu nastavu će proći svi učenici 8. razreda četiriju gradskih osnovnih škola. Ostale škole na području županije već su provele Sat istine - istakao je Krešimir Pavelić, brigadir u miru, predsjednik UDVDR grada Požege, idejni začetnik ovog projekta. Predavanje svih ovih godina u svim školama proveo je bojnik u miru Mario Kalan, koji je pripremio i pilot projekt za druge županijske sredine, pa i odradio nekoliko godina provođenja projekta u srednjim školama.

Učenike je pozdravio i čestitao im što su svi uspjeli popeti se na Sokolovac, legendarno brdo za povijest Požege još od vremena borbi sa Osmanlijama, a posebno u Domovoinskom ratu, zamjenik požeškog gradonačelnika prof. dr. sc. Borislav Miličević. On je istakao i važnost ovakvih projekata i istine koju moraju saznati i oni najmlađi, rođeni dvadesetak godina kasnije, u slobodnoj i samostalnoj državi Hrvatskoj. Trebaju saznati da se sloboda stekla nakon krvavog rata na ovim prostorima, prvi počeci rata dogodili su se upravo u Požeško-slavonskoj županiji, saznati da su mnogi hrabri ljudi dali i svoje živote za današnju slobodu koju uživaju upravo mladi. Ovom projektu potporu će i dalje davati grad Požega.

Naravno da je organizator UDVDR, da bi bila prava terenska nastava, osigurao i pravi vojnički grah za objed nakon nastave i tako održao tradiciju svih ovih godina na "Satu istine" na Sokolovcu s kojeg puca najbolji pogled na cijelu Požešku kotlinu.

Galerija slika