Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 24 Svibanj 2023 08:51

Planinari HPD “Sokolovac” Požega posjetili Rupnicu, Arboretum Lisičine te Geo info centru Voćin

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA / VOĆIN - Proteklog vikenda požeški planinari bili su vrlo aktivni uz sudjelovanje na eno-gastro manifestaciji u svomu planogramu aktivnosti odradili su još jedan zanimljivi planinarsko turistički izlet. Već po tradiciji planinarska ekipa se okupila kod "Ćire" u jutarnjim satima te se uputila prema Papuku.  Nakon sat vremena vožnje ekipa je stigla do Rupnice koja je jedinstveni geološki spomenik prirode jugozapadno od Voćina. Zanimljiv je po tome jer je nastao uslijed erupcije vulkana na dnu Panonskog mora prije 70 milijun godina.

Nakon razgledavanja vesela planinarska družina se uputila prema Arboretumu Lisičine, usred planine Papuka. Navedeni Arboretum je nastao je 1963. zalaganjem inženjera šumarstva Đure Jorgića. Prvotno je zauzimao površinu od približno 40 hektara. Do Domovinskog rata, ovaj arboretum je bio bogat raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih koji su bili domaćim vrstama u Hrvatskoj, tako i vrstama podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Uz razgledanje planinari su iskoristili vrijeme i za konzumaciju autohtonih slavonskih proizvoda te lagani odmor u sjenicama koje su izgrađena novcem iz EU fondova. PrekRasni prizori gotovo netaknute prirode nikoga od izletnika nisu ostavile ravnodušnim. Gotovo ljetno vrijeme je omogućilo svima da uživaju u prekrasnoj prirode te uz malo blata na gojzericama uspješno prohodaju stazu.

Nakon ugodnog hoda planinari su obišli i Geo info centar u Voćinu koji je izgrađen je u sklopu projekta Geo priče UNESCO geoparka. Uz razgledanje i sabiranje dojmova izleta koje je uslijedilo na terasi centra planinari su najavili ponovni izlet i iduće godine. Vodiči ovog turističko-planinarskog izleta su bili iskusni planinar Branimir Bartolović i predsjednik Društva Bruno Horvat.

Galerija slika