Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 18 Siječanj 2023 12:42

Facebook i Instagram gotovo 5 godina nezakonito obrađivali osobne podatke korisnika - uskoro i bez kolačića na Googleu

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)
Irski DPC kaznio je Metu s 210 milijuna eura zbog kršenja GDPR-a u vezi s Facebookom i 180 milijuna eura zbog kršenja u vezi s Instagramom. Meta Ireland također je dobila upute da svoje postupke obrade podataka uskladi u roku od 3 mjeseca. Ako žele nastaviti imati pristup uslugama Facebook i Instagram nakon uvođenja GDPR-a, postojeći (i novi) korisnici bit će ponuđeni da kliknu "Prihvaćam" kako bi naznačili prihvaćanje ažuriranih Uvjeta pružanja usluge.
Sa novim kaznama od 390 milijuna eura ukupne kazne iznose više od milijardu eura ukupnog iznosa financijskih kazni koje je DPC nametnuo Meti i njenim platformama. DPC ima još 12 otvorenih zasebnih istraga o tehnološkom divu i njegovim platformama.
 
U Hrvatskoj Izrečeno novih 10 upravnih novčanih kazni -
Agencija za zaštitu osobnih podataka je po službenoj dužnosti, bez prethodne najave, provela niz izravnih nadzora nad obradom i provođenjem zaštite osobnih podataka u vezi prikupljanja i obrade osobnih podataka učinjenih videonadzornim sustavom. 
Kršenje članka 27. stavka 1. odnosno stavka 2. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka utvrđeno je kod deset voditelja obrade iz djelatnosti kockanja i klađenja, ugostiteljstva i trgovine.
Propisana upravna kazna za kršenje odredbi o videonadzoru iznosi do 50.000,00 kuna, međutim, kazna može biti veća pod određenim okolnostima.
 
Budućnost bez kolačića: priprema za kraj kolačića trećih strana  -
Firefox i Safari blokiraju kolačiće trećih strana od 2013., a Google je najavio da planira postupno ukinuti podršku za kolačiće trećih strana u Chromeu do kraja 2024. godine.
Ovaj odmak od kolačića trećih strana postao je poznat kao "budućnost bez kolačića". Iako stručnjaci smatraju da je budućnost bez kolačića dobra za privatnost i sigurnost, ona nedvojbeno predstavlja mnoge izazove i prepreke za marketinške stručnjake, tvrtke i vlasnike stranica.
Iako je to možda dobitak za privatnost korisnika, također predstavlja veliku nesigurnost za vlasnike web-mjesta i trgovce koji koriste kolačiće trećih strana za praćenje pojedinačnih korisnika i prikazivanje oglasa.